Zelo liberalni Jon Gnarr na Paradi ponosa na Ferskih otokih. Foto: Facebook Jon Gnarr
Zelo liberalni Jon Gnarr na Paradi ponosa na Ferskih otokih. Foto: Facebook Jon Gnarr

Po poročanju Visirja je bil Gnarrov predlog podan na sestanku mestnega sveta, in če bi bil sprejet, bi se s tem nemudoma prekinili vsi politični in kulturni odnosi med Reykjavíkom in Moskvo.

"Glede na potek dogodkov v zadnjih letih na temo homoseksualcev, biseksualcev in transeksualcev v Rusiji sta urad za človekove pravice in županov urad po posvetovanju z zunanjim ministrstvom podžupanu zaupala nalogo, da predlaga popravke obstoječega sporazuma med mestoma ali pa ga v celoti prekine," je mogoče razbrati iz zapisnika seje mestnega sveta.

Reykjavik in Moskva sta postala pobratena leta 2007, kar po dogovoru pomeni, da si mesti izmenjujeta podatke in sodelujeta pri politiki glede mladine in družine.
Pozivi brez posluha
Prekinitev partnerstva med Reykjavikom in Moskvo, ki ni mogoče brez blagoslova islandskega zunanjega ministrstva, se sicer napoveduje že dalj časa.
Tako je avgusta lani Gnarr, ki slovi kot velik podpornik pravic istospolnih in se redno udeležuje parad ponosa, pisal uradno pismo svojim kolegom v Moskvo in jih pozval, naj ponovno razmislijo o prepovedi moskovske Parade ponosa.