Rijad je zelo zaskrbljen zaradi zavrnitve Obamovega veta, s čimer so se odprla vrata za uveljavitev zakona, ki bi omogoča tožbe zoper Savdsko Arabijo zaradi napadov 11. septembra 2001. Foto: EPA
Rijad je zelo zaskrbljen zaradi zavrnitve Obamovega veta, s čimer so se odprla vrata za uveljavitev zakona, ki bi omogoča tožbe zoper Savdsko Arabijo zaradi napadov 11. septembra 2001. Foto: EPA
ZDA
Ameriški predsednik OBama opozarja, da je kongres storil napako, ko je preglasoval njegov veto na predlog zakona. Foto: EPA

V sredo sta namreč senat in predstavniški dom kongresa z veliko večino zavrnila veto ameriškega predsednika Baracka Obame na predlog zakona, ki omogoča družinam skoraj 3.000 ubitih v napadih vlagati tožbe proti Savdski Arabiji. 15 od 19 ugrabiteljev letal pred 15 leti je bilo savdskih državljanov, Riad pa je zanikal kakršno koli vpletenost v napade. Tudi ameriško poročilo neodvisne komisije ni pokazalo povezav med ugrabitelji in savdskimi oblastmi.

Kot poroča BBC, je zunanje ministrstvo savdske kraljevine v izjavi sporočilo, da bo imelo zmanjševanje imunitete držav negativen učinek na vse države, tudi na ZDA. Na to je sicer po preglasovanju njegovega veta na predlog zakona opozoril tudi Obama, ki je dejal, da je kongres storil napako in da gre za nevaren precedens.

Obama namreč opozarja, da bi uveljavitev zakona lahko pripeljala do tega, da bodo tudi ZDA izpostavljene morebitnim tožbam "zaradi dela, ki ga opravljajo po vsem svetu". ZDA bi namreč lahko tožili posamezniki, in sicer zaradi ameriške pomoči v obliki denarja, orožja ali urjenja tujih skupin, ki bi zakrivile zločine.

V kongresu že znaki obžalovanja te odločitve
Medtem republikanci v kongresu že pravijo, da so pripravljeni premisliti glede zakona. Vodja senatne večine Mitch McConnell je ob tem priznal, da zakonodajalci niso razumeli možnih posledic zakonodaje. "Vsi so se zavedali potencialnih upravičencev, nihče pa se ni zares posvetil slabi strani glede naših zunanjih odnosov," je dejal.

Predstavnik Bele hiše Josh Earnest je že dejal, da gre za "precej običajen primer hitrega obžalovanja kupca". Obama je za CNN sicer namignil, da je na glasovanje v kongresu vplivalo predvolilno obdobje. Pred volitvami je namreč težko glasovati za nekaj, kar bi bilo razumljeno kot glas proti družinam sorodnikov žrtev napadov leta 2001.

Riad jezen, sorodniki žrtev zadovoljni
Savdska Arabija, z nafto bogata zalivska kraljevina in ključna ameriška zaveznica na Bližnjem vzhodu, je ostro nasprotovala sprejetju zakona z akronimom Jasta (pravica proti pokroviteljem terorističnih dejanj). V Riadu so kongres pozvali k spremembi odločitve, niso pa točno povedali, kako se bodo sicer odzvali. Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je že opozoril ameriške oblasti, da bo Savdska Arabija, če bo zakon odobren, prodala za 750 milijard dolarjev premoženja v ZDA, med njimi zakladne menice, s čimer bi se izognili, da bi bilo njihovo premoženje zaseženo v primeru dosojenih odškodnin.

Na drugi strani pa so sorodniki žrtev napadov leta 2001 zadovoljni z odločitvijo kongresa. Njihova predstavnica Terry Strada je dejala, da se veselijo sojenj, ki naj bi končno odgovorila na vprašanje, kdo je bil v ozadju napadov.