Potniki se bodo lahko vrnili domov ali nadaljevali dopust na Sejšelih. Foto: EPA
Potniki se bodo lahko vrnili domov ali nadaljevali dopust na Sejšelih. Foto: EPA
Costa Allegra le na obali

Na ladji za križarjenje Costa Allegra je 636 potnikov in 413 članov posadke. Med križarjenjem ob Sejšelih jo je zajel požar, zaradi česar je ladja ostala brez elektrike in obstala sredi odprtega morja. K obali jo je privlekla francoska ribiška ladja. V pristanišču Victoria so potnike pričakala reševalna vozila, zdravniške ekipe in kopica avtobusov.

Costa Aleggera je v lasti ladijske družbe Costa Cruise, tudi lastnice ladje Costa Concordia, ki je januarja nasedla ob italijanskem otoku Giglio.

Predstavniki ladijske družbe so se v sredo vkrcali na Costo Allegro in pripravili vse potrebno za namestitev potnikov in članov posadke v hotelih in njihov prevoz domov. Po besedah družbe, ki je del ameriškega ladijskega velikana Carnival Corp., so rezervirali več kot 600 sedežev na letalih in 400 hotelskih sob.

Brez klime in toplih obrokov
Potniki so morali tri dni preživeti brez elektrike in toplih obrokov, dobrine pa so jim dostavili s pomočjo helikopterja. Ker je bilo zaradi nedelovanja klimatskih naprav v kabinah prevroče, so potniki noči preživeli na palubi.

Od 627 potnikov jih 376 želi nadaljevati počitnice na Sejšelih, katerih stroške bo krila družba, medtem ko se bodo preostali potniki vrnili v svoje domovine. Še preden je ladja pristala v pristanišču, so prtljago potnikov naložili na druge ladje in jo prepeljali na obalo, kjer so jo naložili na avtobuse in dostavili v hotele.

Potniki prihajajo iz 25 držav, med njimi jih je 12 tudi iz Slovenije. Največ potnikov je sicer iz Francije in Italije.

Costa Allegra le na obali