Kaže, da želi Rohani politiko Irana do mednarodne skupnosti obrniti v povsem novo smer. Foto: EPA
Kaže, da želi Rohani politiko Irana do mednarodne skupnosti obrniti v povsem novo smer. Foto: EPA
Hasan Rohani
Rohani je v "mirovniškem " nastopu v Generalni skupščini pridigal proti nasilju, pozival k strpnosti in razumevanju in sankcije zahodnih držav označil za obliko nasilja. Foto: Reuters

Novi iranski predsednik je v New Yorku, kjer poteka splošna razprava Generalne skupščine Združenih narodov, še naprej v središču pozornosti. V govoru pred delegati je zatrdil, da je iranska jedrska nevarnost povsem izmišljena, v nasprotju s svojim predhodnikom Mahmudom Ahmadinedžadom, ki je trdil, da je holokavst nad Judi le mit, pa je obsodil zločine nacistov nad judovskim prebivalstvom. Tokrat je znova presenetil s spravljivimi toni.

Krajša pogajanja, tem bolje
V pogovoru za časopis Washington Post je izjavil, da resolucijo o iranskem jedrskem programu vidi kot začetek za izboljšanje iransko-ameriških odnosov. Dodal je, da mu je iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, dal vsa pooblastila za pogajanja o tem. Na vprašanje, kakšen časovni rok si je zamislil za rešitev jedrskega vprašanja, pa je odgovoril: "Edina pot za napredek je, da se vse dogaja hitro. Krajša, kot bodo pogajanja, učinkovitejša bodo. Iran se zavzema, da bi trajala tri mesece. Če se bomo dogovorili v šestih, bo to še vedno v redu. Gre za vprašanje mesecev, ne let."

Iran se o svojem jedrskem programu s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta in Nemčijo pogaja vse od leta 2006. Zahod sumi, da si Teheran prizadeva za izdelavo jedrskega orožja, ta pa jih zavrača, da ga razvija izključno v miroljubne namene.

Eno redkih srečanj
Čeprav srečanja ameriškega predsednika Baracka Obame s Rohanijem ni bilo - če bi, bi bilo to prvo srečanje med ameriškim in iranskim predsednikom po letu 1977, pa se bodo predstavniki obeh držav vendarle srečali. V New Yorku se bosta na štiri oči namreč pogovarjala zunanja ministra obeh držav, Mohamed Džavad Zarif in John Kerry, pridružili pa se jima bodo tudi diplomati iz Velike Britanije, Francije, Rusije, Kitajske in Nemčije.

Ne želi se ozirati nazaj
Kljub letom napetosti pa Rohani gleda le naprej, o prihodnosti bi želel govoriti tudi ob morebitnem srečanju z Obamo. "Pismi, ki sva si jih izmenjala, kažejo, da gremo v pravo smer, zato bova nadaljevala. Potrebujemo neko odskočno desko, in menim, da je to jedrsko vprašanje. Po sprejetju resolucije o tem ne vidim drugih ovir, da se odnos z ZDA ne bi dvignil na višjo raven. Po tem dogovoru je vse mogoče."

Obama pa je pozdravil "zmernejšo pot" novega iranskega predsednika. Ponovil je sicer, da ameriška administracija ne bo dovolila razvoja iranskega jedrskega orožja, Iran pa je pozval, naj spoštuje obveze iz pogodbe o neširjenju jedrskega orožja in resolucije Varnostnega sveta. Poudaril je, da je za rešitev odprtih vprašanj edina pot diplomatska pot, ter se vzdržal svojih vsakoletnih besed, da so vse možnosti odprte, kar je pomenilo, da Washington ni izključeval niti vojaškega obračuna z Iranom, če bi bilo to potrebno.