Kot signal, da napetosti med Iranom in ZDA popuščajo, je iranski predsednik navedel, da tudi ponovno odprtje ameriškega veleposlaništva v Teheranu po več kot 30 letih ni več izključeno. Foto: EPA
Kot signal, da napetosti med Iranom in ZDA popuščajo, je iranski predsednik navedel, da tudi ponovno odprtje ameriškega veleposlaništva v Teheranu po več kot 30 letih ni več izključeno. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu v Davosu
Četrtek v Davosu sta zanamovala sovražnika: Iranec Rohani je govoril dopoldne, Izraelec Netanjahu pa zgodaj popoldne. Foto: EPA

Iran v mednarodni skupnosti velja za glavnega političnega in vojaškega zaveznika režima Bašarja Al Asada, a pod pritiskom ZDA ni bil povabljen na mirovno konferenco o Siriji Ženeva 2, ki se je začela v sredo v Švici. Iranski predsednik Hasan Rohani je vseeno v Švici, a v Davosu, kjer je na tradicionalnem zimskem shodu svetovnih političnih in gospodarskih voditeljev predstavil najnovejše poglede in predloge uradnega Teherana.

Rešitev za Sirijo: volitve sprejemljive za vse
Rohani je ponovil pripravljenost prispevati svoje k mirni rešitvi sirskega konflikta, ki ga je označil kot "veliko katastrofo". Kot najboljšo rešitev za končanje prelivanja krvi je sicer Iranec izpostavil izvedbo svobodnih in poštenih volitev, katerih izid bi lahko priznale vse sprte strani, čedalje kompleksnejše vojne. Kot je izpostavil Rohani, nobena zunanja stranka ali tuja vlada ne bi smela odločati v imenu sirskega naroda in države.

Kot je zbranim v Davosu še dejal Rohani, z izvolitvijo katerega na položaj predsednika so se odnosi med Iranom in Zahodom znatno otoplili, si oblasti v Teheranu želijo bistveno boljših odnosov tako s sosednjimi državami kot z Zahodom. Po več letih napetosti je zdaj mogoč nov začetek gospodarskega sodelovanja, je ocenil.

Teheran za nadgradnjo zadnjega dogovora
Obenem je zatrdil, da se Iran v nobenem primeru ne bo skušal dokopati do jedrskega orožja. Nasprotno, v Teheranu so pripravljeni nadgraditi nedavno uveljavljeni začasni dogovor o iranskem jedrskem programu ter skupaj s t. i. šesterico, petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčijo, poiskati trajno rešitev jedrskega spora.

Netanjahu: "Nekaj reče, a se nič še ni uresničilo"
Udeležence v Davosu je nato nagovoril tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki pa je po Rohanijevem nagovoru Zahod posvaril, naj ponudbe Irana jemlje z zadržkom, saj ni konkretnih dokazov, da so se zgodile kakršne koli bistvene spremembe v naravi iranskega režima. "Hasan Rohani lahko nekaj reče, a se zaradi tega to še ne uresniči," je dejal Netanjahu.

Izraelski premier je tudi dejal, da trditve Teherana glede spodbujanja stabilnosti in varnosti na Bližnjem vzhodu "nimajo nobene povezave s tem, kar se dogaja na terenu", še posebej v Siriji, kjer se po njegovih besedah iranska revolucionarna garda in njen zaveznik, libanonsko šiitsko ogibanje Hezbolah, bojujeta skupaj z Asadovimi silami.