Pri Romneyju naj bi bilo po mnenju poznavalcev najbolj problematično to, da je mormonske vere. Foto: EPA
Pri Romneyju naj bi bilo po mnenju poznavalcev najbolj problematično to, da je mormonske vere. Foto: EPA

Romney že več mesecev potuje po ZDA in vodi kampanjo, manjkal pa je le še uradni korak. Glede na zadnjo Gallupovo anketo, ki je bila objavljena prejšnji teden, je Romney na čelu skupine republikancev, ki so že razglasili kandidaturo, ali o tem razmišljajo, ali pa so omenjeni kot mogoči izzivalci predsednika Baracka Obame na predsedniških volitvah prihodnje leto.

Za republikansko nominacijo se je Romney potegoval že pred štirimi leti, ko jo je dobil senator iz Arizone John McCain in si za podpredsedniško kandidatko izbral Palinovo. Romney je na kmetiji v New Hampshiru v svojem govoru kritiziral predsednika Obamo, da je poln obljub, ki pa ostajajo neuresničene.

V svojem govoru je opozoril na visoko stopnjo brezposelnosti, visok proračunski primanjkljaj, propadanje hipotek in visoko državno porabo, zaradi katere so ZDA po njegovih besedah tik pred tem, da niso več tržno gospodarstvo. Napovedal je, da bo v Beli hiši uravnotežil proračun in omejil porabo na največ 20 odstotkov BDP-ja ZDA.

Romney je uspešen poslovnež in organizator, kar je dokazal tudi leta 1999, ko je prevzel vodenje projekta zimskih olimpijskih iger v Salt Lake Cityju leta 2002. Sestavil je trdno ekipo za kampanjo, zna pa tudi zbirati denar, kar je dokazala maja v Las Vegasu, ko je njegova neuradna kampanja v osmih urah po telefonu zbrala 10,5 milijona dolarjev.