Bo 65-letni milijonar in mormon uspel prepričati Američane, da je lahko boljši predsednik od Obame? Odgovor bo svet dobil 6. novembra. Foto: EPA
Bo 65-letni milijonar in mormon uspel prepričati Američane, da je lahko boljši predsednik od Obame? Odgovor bo svet dobil 6. novembra. Foto: EPA
Mitt in Ann Romney
Romneyjevi ženi Ann je pripadla naloga, da naredi Mitta bolj človeškega, saj ravno to je njegova najšibkejša točka pri nagovarjanju neodločenih volivcev. Foto: EPA

Obama ni nikoli vodil podjetja. Ni vodil garažne prodaje ali videl notranjosti stojnice za prodajo limonade. Posledica je 42 zaporednih mesecev stopnja brezposelnosti, višja od osmih odstotkov.

Reince Priebus, predsednik državnega odbora GOP-a
Mitt Romney - John Boehner
Počlovečenje Mitta Romneyja je zahtevna naloga: vsi plakati so sicer imeli izpisano na veliko Mitt, a kaj ko ga je žena v govoru večkrat imenovala z imenom in priimkom kot samo z imenom. Foto: EPA

Delegati republikanske stranke so v torek z enodnevno zamudo zaradi orkana Isaac na konvenciji v Tampa Bayu na Floridi potrdili Romneyja za svojega predsedniškega kandidata. Obenem so potrdili Paula Ryana za Romneyjevega podpredsedniškega kandidata in strankino politično platformo za naslednja štiri leta.

10 tednov do volilnega torka
65-letni Romney, ki se je že leta 2008 neuspešno potegoval za predsedniškega kandidata republikancev, je tako v torek doživel vrhunec svoje politične kariere, novega pa lahko doživi v primeru morebitne zmage na volitvah 6. novembra.

Vrh prvega pravega dne konvencije je bil, ko so republikanski delegati iz 50 ameriških zveznih držav po tradiciji glasno oddajali svoje glasove, vrhunec pa je bil dosežen ob glasovanju predstavnikov New Jerseyja, saj je z njihovimi glasovi Romney presegel magično mejo 1.144 delegatskih glasov, s čimer je postal uradni predsedniški kandidat republikanske stranke (GOP).

"Obamovi dosežki plitvi kot njegovi govori"
John Boehner
, vodja predstavniškega doma kongresa, je na koncu sporočil, da je Romney, ki si je predsedniško nominacijo zagotovil meseca maja, prejel 2.061 delegatskih glasov, preostanek pa je pripadel edinemu preostalemu kandidatu Ronu Paulu.

Boehner je ob čestitki Romneyju pričakovano napadel Obamo: "Njegovi dosežki so tako plitvi kot so njegovi govori."

Romneyjeva žena zvezda večera
Konvencija se je v torek sklenila z večernima govoroma Romneyjeve soproge Ann Romney ter osrednjega govornika konvencije guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja.

"Najin zakon ni kot iz pravljice"
Ann Romney je bila edina, ki se je izognila napadom na Obamo in je govor posvetila ljubezni ter opisu svojega moža kot ljubečega vztrajnega in potrpežljivega politika, ki ne bo odnehal, dokler ne bo Amerike popeljal v boljšo prihodnost.
"To je človek, ki ga Amerika potrebuje. Ta človek vas ne bo razočaral. Popeljal nas bo v boljše kraje, tako kot je mene varno odpeljal domov s tistega plesa. Kot partnerka na tem čudovitem potovanju vam lahko povem, da Mittu Romneyju uspeh ni bil položen v zibelko, temveč si ga je zgradil."
"Nekje sem prebrala, da imava zakon kot v pravljici. Toda v pravljicah nikoli nisem brala o dolgih, dolgih zimskih deževnih popoldnevih v hiši, kjer hkrati kriči pet fantov. In te pravljice nikoli nimajo poglavij o multipli sklerozi in raku na dojkah. Zakon iz pravljice? Ne, sploh ne. Z Mittom Romneyjem imava pravi zakon."

Konvencija se bo v sredo nadaljevala s številnimi govori, glavna vloga je namenjena podpredsedniškemu kandidatu Ryanu, medtem ko bo Mitt Romney v četrtek z govorom sklenil republikansko zborovanje.

Demokrati bodo imeli svoje strankarsko praznovanje od ponedeljka do četrtka prihodnji teden v Charlottu v Severni Karolini, kjer vreme ne bo povzročalo težav, prav tako pa bo potrditev Baracka Obame za demokratskega predsedniškega kandidata zgolj formalnost.

Rezanje davkov in ukinitev "Obamacara"
Politična platforma republikancev med drugim poziva k podaljšanju leta 2001 in 2003 pod Georgeem W. Bushem sprejetih davčnih olajšav za vse Američane, pri čemer imajo največ koristi bogati. Platforma izraža nasprotovanje homoseksualnim porokam, obljublja preklic leta 2010 sprejeto zdravstvene reforme "Obamacare" in privatizacijo zdravstvenega zavarovanja za starejše (medicare), preklic novih regulacij Wall Streeta, sprejetih po borznem zlomu leta 2008.

Proti splavu in za vojsko
Strankin program za naslednje štiriletno obdobje nasprotuje posegom v pravico do orožja, izraža nasprotovanje nezakonitemu priseljevanju in nasprotuje splavu, za katerega ukinitev si bo GOP prizadeval, pri čemer je Romenyjevo stališče milejše, saj je med dosedanjo kampanjo dopuščal splav v primeru posilstva in nevarnosti za mater. Platforma tudi kritizira Obamovo "šibko" politiko do Irana, Severne Koreje in Kitajske ter napoveduje dodatno povečanje porabe za vojsko.

Obama ni nikoli vodil podjetja. Ni vodil garažne prodaje ali videl notranjosti stojnice za prodajo limonade. Posledica je 42 zaporednih mesecev stopnja brezposelnosti, višja od osmih odstotkov.

Reince Priebus, predsednik državnega odbora GOP-a