Romney je bil navdušen nad zmago. Foto: EPA
Romney je bil navdušen nad zmago. Foto: EPA

Na drugih republikanskih strankarskih volitvah je nekdanji guverner zvezne države Massachusetts osvojil 38 odstotkov glasov, medtem ko je na drugem mestu pristal kongresnik iz Teksasa Ron Paul s 23 odstotki glasov. Tretje mesto je šlo v roke nekdanjemu guvernerju Utaha Jonom Huntsmanom, ki je dobil 17 odstotkov glasov.

Sledita še nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Newt Gingrich in nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum, ki je prvih strankarskih volitvah v Iowi za Romneyjem presenetljivo zaostal na drugem mestu le za nekaj glasov, s tokratnim izidom pa je verjetno že odpisan iz republikanske tekme. Na zadnjem mestu je z enim odstotkom glasov pristal guverner Teksasa.

Južna Karolina bo pravi kazalnik za Romneyja
Zmaga Romneyja je bila pričakovana in nekdanji guverner je tudi v javnomnenjskih anketah med republikanskimi izzivalci najbližje predsedniku Baracku Obamu. Naslednja na vrsti je Južna Karolina, kjer bodo glasovanje 21. januarja. Pretežno konservativni volivci naj bi v tej južni zvezni državi šli na roko predvsem Gingrichu, Santorumu in Perryju, toda zmaga katerega od njih bi bila vseeno veliko presenečenje.

"Hvala New Hampshire, nocoj smo naredili zgodovino," je svojim privržencem povedal navdušeni Romney, ki odhaja v Južno Karolino in konec meseca še na Florido z dvema zmagama in največ denarja za nadaljevanje tekme. V Iowi je pretekli torek zmagal le z osmimi glasovi prednosti pred Santorumom.

Republikanski volivci si še niso povsem enotni glede Romneyja, vendar pa je prvi republikanski kandidat, ki mu je od leta 1976 uspelo zmagati v Iowi in New Hampshiru zapored. Kaže, da mu je pot do nominacije odprta. Paul in Huntsman sta sicer povedala, da računata na dober izid v Južni Karolini, vendar pa so ankete že pred New Hampshirom.