Varnost v mestu Charlotte je močno poostrena. Foto: EPA
Varnost v mestu Charlotte je močno poostrena. Foto: EPA
Republikanski predsedniški in podpredsedniški kandidat vsak s svojo ženo - in letalom 'Verjemite v Ameriko'. Foto: EPA
Za zvezdo republikanske konvencije so proglasili 63-letno Ann Romney, ki je z Mittom poročena že 42 let. Foto: EPA
Severna Karolina v pričakovanju Obame. Foto: EPA
Prvi par ZDA že pospešeno odgovarja na Romneyjeve kritike. Foto: EPA

Mittu Romneyju konvencija v Tampi namreč ni prinesla tako želenega (in pričakovanega) skoka v javnomnenjskih anketah, je pokazala v nedeljo objavljena raziskava.
In čeprav Obamov tabor noče na glas napovedovati dviga njegove priljubljenosti po konvenciji v Charlottu, po tiho upajo, da si lahko zdaj nabere znatno prednost, potem ko sta bila več mesecev Obama in Romney v anketah praktično izenačena.

Obama se je v soboto v Iowi norčeval iz republikanske konvencije, ki jo je označil za anahronizem. "Republikanske politike so najbolj primerne za prejšnje stoletje, tako da ne bi bilo kaj dosti razlike, če bi to konvencijo gledali v času črno-bele televizije," je dejal Obama.

Sodeč po Reutersovi anketi ima Obama zdaj odstotek prednosti pred Romneyjem (44 proti 43 odstotkov). Se pa aktualni predsednik vseeno spoprijema z nekaj težkimi bremeni - demokrati so morali svojo konvencijo zaradi pomanjkanja sredstev skrajšati s štirih na tri dni, glavni finančni podporniki stranke so nezadovoljni, ameriška javnost pa je po slabih štirih letih Obamovega vodenja države bolj ali manj razočarana.
Kar se je začelo z visokoletečimi kampanjskimi obljubami "upanja" in "sprememb", se je namreč razvodenelo v še vedno trajajoča konflikta v Iraku in Afganistanu, še vedno obratujoč Guantanamo, počasne in nezadostne družbeno-politične spremembe ter šepajoče gospodarstvo.

Še celo Obamov tabor se je v nedeljo na jutranjih TV-poročilih ognil neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali so Američani zdaj dejansko kaj na boljšem, kot so bili pred štirimi leti.
Steklenice z vodo ne, orožje da
A prihajajoča konvencija bo priložnost, da vsi ti pomisleki in skepticizem - vsaj za tri dni - izginejo. Demokrati trdijo, da bo to najbolj odprta konvencija v zgodovini ZDA, a z vidika varnosti bo dogodek v Charlottu vse prej kot to. Mestni odlok namreč v središču mesta prepoveduje steklenice z vodo, obenem pa dovoljuje strelno orožje.

Republikanska konvencija je imela veliko več policistov kot protestnikov. Nekaj protestov je bilo, vendar premalo, da bi si zaslužili medijsko pozornost, vsekakor pa precej manj, kot na primer leta 2008 na republikanski konvenciji v Minnesoti.
V največjem mestu Severne Karoline pa proteste napoveduje okoli 90 različnih skupin, od desničarskih do levičarskih, vendar bodo imele pri opozarjanju nase težko delo. Mesto Charlotte je namreč okoli 1.700 domačim in 3.400 "uvoženim" policistom dalo proste roke pri aretaciji vseh, ki nosijo nahrbtnik, torbico, pločevinko s pijačo, lak za lase ali steklenice z vodo ali celo vozijo otroški voziček v središču mesta.

Podobno kot republikanci v Tampi so tudi demokrati prepovedali vse mogoče predmete, ki bi lahko bili nevarni, razen predmetov, ki so dejansko nevarni, kot je orožje. Pištole in puške na primer niso prepovedane, razen v dvorani Time Warner Cable, kjer bo potekala konvencija, in na stadionu Bank of America, kjer bo imel v četrtek govor Obama.

Vreme kroji konvenciji
Republikansko konvencijo je za en dan prestavila tropska nevihta Isaac, kar demokratov ni naučilo ničesar. V soboto sta dež in veter odnesla velik del doprsnega kipa Obame, ki so ga zgradili iz "odpornega" materiala - peska. V četrtek pa se za mesto napoveduje nevihta, zaradi katere bodo Obamov govor s stadiona morda preselili v dvorano.

Če so republikansko konvencijo zaznamovali govori za malenkost prepričljivejšega kot sicer Mitta Romneyja, Ann Romney (nekateri menijo, da je zasenčila svojega soproga), podpredsedniškega kandidata Paula Ryana (še republikanci so se čudili vsem neresnicam, ki jih je trosil) in Clinta Eastwooda (z monologom s praznim stolom je vzbujal predvsem posmeh), imajo svoje adute tudi demokrati.

V prvi vrsti bo tu Bill Clinton, še vedno ena najbolj priljubljenih figur v demokratski stranki in eden najboljših govorcev v ameriški politiki, pa čikaški župan in nekdanja Obamova desna roka Rahm Emanuel, nekdanji predsedniški kandidat John Kerry, nekdanji predsednik Jimmy Carter in, seveda, za tisti posebni "človeški" dodatek, Michelle Obama.