Zaradi spornega odloka je Romunom prekipelo. Foto: Reuters
Zaradi spornega odloka je Romunom prekipelo. Foto: Reuters
Bukarešta
Romuni so v nedeljo protestirali šesti dan zapored. Foto: Reuters
Bukarešta
Protestniki so napolnili središče Bukarešte. Foto: Reuters
Romuni vztrajajo na ulicah

"Vlada nima nobenega razloga za odstop, saj je bila zakonito izvoljena," je po strankarskem sestanku novinarjem sporočil Dragnea, eden izmed politikov, na katerega letijo očitki, da se je s spornim odlokom o korupciji skušal zavarovati pred kazenskim pregonom.

Čeprav se je vlada odpovedala odloku, ki bi zmanjšal težo korupcijskih dejanj, se je v nedeljo zvečer po vsej državi zbralo več kot pol milijona ljudi.

Na ulice Bukarešte je prišlo 300.000 protestnikov, še enkrat toliko pa se jih je zbralo v številnih drugih mestih. Ob vihranju romunskih in evropskih zastav so vzklikali protivladna gesla in izražali podporo Evropski uniji. Gre za najmnožičnejše proteste v Romuniji po padcu komunističnega režima leta 1989.

Protestniki so se na ulice odpravili, čeprav je vlada na izredni seji v nedeljo preklicala sporni odlok o pregonu korupcije, ki je bil po mnenju kritikov poskus zaščiti številne politike, vpletene v različne korupcijske postopke. Tako v skladu z odlokom nekatera korupcijska dejanja ne bi bila več kazniva, medtem ko bi posameznika za zlorabo položaja preganjali, če bi se okoristil za več kot 44.000 evri.

Kritiki so prepričani, da je odlok med drugim namenjen zaščiti predsednika vladajočih socialdemokratov (PSD) Dragnea, ki ga obtožujejo zlorabe položaja in povzročitve škode v državni blagajni za 24.000 evrov.

Grindeanu ne namerava odstopiti
Sporni odlok je romunska vlada sprejela prejšnji torek in s tem takoj sprožila množične proteste, ki se jih je vsak dan udeležilo več sto tisoč ljudi. Vlada je napovedala, da bo pripravila spremenjeno različico odloka, pri čemer tokrat ne bo zaobšla parlamenta, in namerava odpreti javno razpravo, a ljudje ji ne verjamejo in ne zaupajo več.

Na protestih je bilo slišati tudi pozive k odstopu vlade, vendar je socialdemokratski premier Grindeanu to možnost zavrnil v televizijskem intervjuju in pojasnil, da ga vodi odgovornost do ljudi, ki so za njegovo stranko glasovali na lanskih decembrskih volitvah.

V nedeljo so se prvič pred predsedniško palačo zbrali podporniki vlade in okoli 1.200 jih je zahtevalo odstop desnosredinskega predsednika Klausa Iohannisa, ki je v četrtek na ustavnem sodišču vložil zahtevo za ustavno presojo spornega vladnega odloka.

Nasprotnike vladnega odloka je v petek podprl romunski varuh človekovih pravic Victor Ciorbea, ki se je tudi sam obrnil na ustavno sodišče, kjer je vložil tožbo proti novi uredbi.

Romuni vztrajajo na ulicah