Vlada nove premierke Viorice Dancila (na levi) naj bi sprejela odločitev o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem, je sporočil vodja stranke Liviu Dragnea (na desni). Foto: Reuters
Vlada nove premierke Viorice Dancila (na levi) naj bi sprejela odločitev o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem, je sporočil vodja stranke Liviu Dragnea (na desni). Foto: Reuters
Klaus Werner Iohannis
Romunski predsednik Klaus Iohannis odločno nasprotuje selitvi veleposlaništva v Izraelu. Foto: Reuters

"Odločitev je bila sprejeta, postopki so se začeli," je v četrtek namero o selitvi veleposlaništva v Jeruzalem sporočil Dragnea, ki zaradi obtožnice za korupcijsko dejanje sicer ne more voditi romunske vlade, lahko pa vodi stranko.

Dragnea je za televizijo Antena 3 v intervjuju zatrdil, da je vlada premierke Viorice Dancila v sredo sprejela odločitev o začetku postopkov za selitev veleposlaništva v Jeruzalem, o kateri se sicer govori že od lanskega decembra.

Romunski predsednik Klaus Iohannis, brez čigar privoljenja vlada ne more izpeljati selitve veleposlaništva, je v odzivu sporočil, da odločno nasprotuje napovedani preselitvi. Opozoril je, da vlada o tem predsednika države ni obvestila, niti se z njim ni posvetovala.

Namera o premestitvi veleposlaništva očitno razdvaja tudi romunsko vlado, saj je tiskovni predstavnik vlade Nelu Barbu zanikal navedbe Dragnee, ki ga sicer politični poznavalci obravnavajo kot de facto voditelja vlade. V zadnjem letu so se na mestu premierja zvrstili že trije ljudje iz njegove stranke. Mihail Tudose in Sorin Grindeanu sta odstopila po nezaupnici, domnevno zaradi spora z Dragneo.

Romunija kot prva iz EU-ja sledi zgledu ZDA
Romunija bi postala prva država članica Evropske unije, ki bi sledila zgledu ZDA. Predsednik Donald Trump je izvedbo selitve napovedal za letošnji maj. Selitev je nato napovedala še Gvatemala.

Odločitev za selitev je sicer sprožila nasilne proteste, v Generalni skupščini Združenih narodov pa jo je obsodilo 128 držav. Na stran ZDA in Izraela se je postavilo le sedem manjših držav.

"Odločitev ima veliko simbolično vrednost. Izrael ima neverjetno močan mednarodni vpliv v svetu, z njimi pa imamo že več let poseben odnos," je odločitev zagovarjal Dragnea in dodal, da bo "Romunija imela od odločitve velike koristi". Izraelski premier Benjamin Netanjahu je še v četrtek dejal, da "najmanj pol ducata" držav premišljuje o selitvi veleposlaništev v Jeruzalem.

Izrael nezakonito okupira vzhodni Jeruzalem
Odločitev je sporna zaradi izraelske okupacije Vzhodnega Jeruzalema. Palestinci zahtevajo Vzhodni Jeruzalem, na katerem Izrael nezakonito gradi judovske naselbine, za prestolnico svoje države. Izrael vztraja, da mu pripada celotni Jeruzalem, čeprav je zahodni del mesta osvojil leta 1948, vzhodni pa je pod izraelsko vojaško okupacijo, ki jo Združeni narodi označujejo za protizakonito, od leta 1967.

Predsednik ZDA je Jeruzalem za prestolnico Izraela priznal decembra lani in s potezo sprožil zgražanje Palestincev in mednarodne skupnosti.