Ponta zanika, da bi imel kaj 'masla na glavi'. Foto: Reuters
Ponta zanika, da bi imel kaj 'masla na glavi'. Foto: Reuters

Premier Ponta je osumljen ponarejanja dokumentov in sodelovanja pri davčni utaji ter pranja denarja v letu 2007, ko je bil še odvetnik, trdi protikorupcijska komisija (DNA), ki deluje v okviru romunskega državnega tožilstva. Tožilstvo bo v parlament vložilo tudi uradno zahtevo za odvzem imunitete Ponti.

Ta primer je povezan še z drugo protikorupcijsko ovadbo zoper njegovega političnega zaveznika Dana Sove, sicer poslanca, ki je bil kratek čas minister za promet.

Ovadba zoper Ponto je zadnja v vrsti protikorupcijskih preiskav, v okviru katerih je protikorupcijska komisija v preteklih nekaj mesecih odstranila že več vplivnih Romunov.

Pod drobnogledom pravosodja se je letos znašla tudi že premierjeva družina. Sestra in svak Ponte sta namreč osumljena, da sta prek svojega podjetja odtujila 7,8 milijona levov (slabih 1,7 milijona evrov) evropskih sredstev in davčno utajila 2,5 milijona levov (okoli 565.000 evrov).

Ponta se je na pozive k odstopu že odzval. Zanikal je, da bi kar koli storil narobe, in zatrdil, da gre za gonjo proti njemu, ki je delo njegovih političnih nasprotnikov.