Victor Ponta je sicer novembra izgubil na predsedniških volitvah, kjer je bil favorit, zdaj pa mu številni napovedujejo še slovo od premierskega stolčka. Foto: Reuters
Victor Ponta je sicer novembra izgubil na predsedniških volitvah, kjer je bil favorit, zdaj pa mu številni napovedujejo še slovo od premierskega stolčka. Foto: Reuters

Obtožbe se nanašajo na obdobje med letoma 2007 in 2011, ko je bil danes 42-letni Ponta še odvetnik. Premierski stolček je zasedel leta 2012, najnovejše obtožbe pa bodo še okrepile pozive k odstopu Ponte.

Po podatkih posebne protikorupcijske tožilske agencije DNA je Ponta v omenjenem obdobju od političnega zaveznika in poslanca Dana Sove v več obrokih prejel okoli 55.000 evrov, za katere je leta 2011 spisal 17 lažnih računov.

Imuniteta preprečila preiskavo iz obdobja vladanja
Tožilci Ponto konflikta interesov sumijo tudi v obdobju, ko je že sedel na čelu vlade. A to preiskavo je ustavil parlament, saj ni želel odpraviti premierjeve imunitete. Imuniteto uživa tudi Sova, ki ga tožilstvo sumi zlorabe položaja. Pontova levosredinska Socialdemokratska stranka ima v parlamentu večino.

Premier, ki je zaradi poškodbe na berglah, se je odpravil na sedež DNA-ja, kjer so ga tožilci zaslišali. Po navedbah virov na njihova vprašanja ni želel odgovarjati, temveč je vztrajal, da se počaka na sklepe finančno-računovodske ekspertize, ki jo je naročilo pravosodje. DNA je še sporočil, da so do razjasnitve primera zasegli del Pontovega premoženja.

Po mesecu dni se vrnil iz Turčije
Zaradi obtožb se je Ponta, ki se je v četrtek vrnil v domovino po mesecu dni v Turčiji, kjer so mu operirali koleno, spoprijel s pozivi k odstopu. A je v nedeljo oznanil, da odstopa s položaja predsednika Socialdemokratske stranke, na premierskem položaju pa namerava vztrajati.

Gre za zadnjo v nizu preiskav DNA-ja, zaradi katerih je v preteklih mesecih že več vidnih romunskih politikov izgubilo službo.