Pritisk na Dilmo Rousseff se stopnjuje. Foto: EPA
Pritisk na Dilmo Rousseff se stopnjuje. Foto: EPA
Michael Temer
V javnost je prišel avdio posnetek, na katerem podpredsednik Michael Temer vadi govor, ki bi ga imel po odstavitvi Dilme Rousseff. Foto: EPA
Dilma Rousseff se brani pred očitki

Stranka je napovedala, da bo vseh njenih 47 poslancev glasovalo za odpoklic. "Živimo v čudnih in skrb vzbujajočih časih, časih državnega udara, pretvarjanj in zlorabe zaupanja. Padle so maske zarotnikov," je v torek v Brasilii dejala Rousseffova, ko so v javnost pricurljali posnetki podpredsednika Michaela Temerja, kako vadi govor, ki naj bi ga imel po odstavitvi brazilske predsednice.

Temer, ki bo začasno nasledil Rousseffovo, če bo odpoklicana, je na drugi strani povedal, da so proti njemu sprožili vojno tako na osebni kot profesionalni ravni: "Ne začenjam vojne, se samo branim."

Za nadaljevanje postopka potrebnih 342 glasov
Posebni odbor brazilskega kongresa je v ponedeljek podprl nadaljevanje postopka za odpoklic predsednice Rousseffove, ki se brani pred korupcijskimi obtožbami. O predlogu bo v nedeljo glasovala celotna poslanska zbornica oziroma spodnji dom brazilskega kongresa. Da bi uspel, ga morata podpreti dve tretjini od skupno 513 poslancev, to je 342. Poslanci bodo razpravo o odstavitvi brazilske predsednice začeli v petek, glasovanje pa naj bi bilo okoli 14. ure po lokalnem času. Rezultati glasovanja naj bi bili tako znani v nedeljo zvečer.

V primeru zadostne večine bo položaj Rousseffove zamrznjen za 180 dni, v vmesnem času pa bo moral o zahtevi za odpoklic odločiti tudi zgornji dom brazilskega kongresa, to senat. Če bo tudi senat podprl nadaljevanje postopka za odstavitev, se bo Rousseffova soočila s sodnim procesom, ki se lahko konča z njeno dokončno odstavitvijo. Če seveda ne bo prej sama odstopila.

Obtožbe zaradi recesije, korupcije, poneverb
Rousseffova sicer kljub množičnim protestom po državi vztraja pri tem, da ni naredila ničesar narobe in da ne bo odstopila. Po eni strani se brani obtožb, da je odgovorna za novo recesijo v državi, po drugi pa tudi resnih obtožb, da je pred volitvami leta 2014 poneverjala proračunske izkaze, da bi prikrila dejansko višino proračunskega primanjkljaja. Brani se tudi pred sumi vpletenosti v korupcijsko afero Petrobras.

Dilma Rousseff se brani pred očitki