Rousseffova se je ob zmagi iz vsega srca zahvalila svojemu mentorju in predhodniku, Luizu Inacui Luli da Silvi. Foto: Reuters
Rousseffova se je ob zmagi iz vsega srca zahvalila svojemu mentorju in predhodniku, Luizu Inacui Luli da Silvi. Foto: Reuters
Aecio Neves
Neves je senator in član brazilske politične dinastije. Foto: Reuters
Brasilia
Privrženci Rousseffove so se zbrali v Brasilii. Foto: Reuters

Po praktično vseh preštetih glasovih je zdaj jasno, da so volivci Rousseffovi namenili 51,6 odstotka glasov, njen izzivalec, član desnosredinske Stranke brazilske socialne demokracije (PSDB) Aecio Neves, pa je dobil 48,4 odstotka glasov. Brazilci so tako še za štiri leta vodenje države zaupali levičarki, ki ji je z razrešitvijo socialnih programov uspelo milijone Brazilcev spraviti iz revščine. Svoj novi štiriletni mandat bo predsednica Delavske stranke, ki je zmagala tudi v prvem krogu volitev 5. oktobra, prevzela 1. januarja prihodnje leto.

"Izvedla bom velike spremembe, ki jih Brazilci zahtevajo"
Rousseffova se je že odzvala na sicer najtesnejšo zmago v zadnjih letih, se volivcem zahvalila za zaupanje in Brazilce pozvala k narodni enotnosti. "Pozivam vse Brazilce brez izjeme, da se poenotijo za prihodnost naše države," je Rousseffova povedala svojim podpornikom v Brasilii in izrazila prepričanje, da volitve države niso razdelile na dva dela. "Volitve so prinesle nasprotujoče si ideje, a s skupno željo za boljšo prihodnost države," je povedala. Ob strani ji je ves čas stal njen prehodnik in politični mentor, nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Nova stara predsednica je napovedala tudi spremembe. "Odprta sem za dialog. To bo prednostna naloga mojega mandata. Boljša predsednica bom, kot sem bila do zdaj. Vnovič sem bila izvoljena, da izvedem velike spremembe, ki jih Brazilci zahtevajo," je dejala. Ob tem je izpostavila politično reformo in boj proti korupciji, ki je bila med volilno kampanjo ena pomembnejših tem.

Rousseffova je vodenje države in Delavske stranke (PT) prevzela od svojega prehodnika, 66-letnega Luiza Inacia Lule da Silve, ki je pred njo prav tako dva mandata vodil državo. Z drugim mandatom Rousseffove bo Delavska stranka na predsedniškem položaju kar 16 let.

Neves priznal poraz in ji zaželel srečo
Neves, ki je moral v drugem krogu priznati premoč Rousseffovi, je že priznal svoj poraz in predsednici v telefonskem klicu zaželel veliko uspeha. "Povedal sem ji, da bi morala biti njena prednostna naloga združiti Brazilce okrog projekta poštenosti, ki bi vsem prinesel dostojanstvo," je povedal svojim podpornikom, zbranim v Belo Horizonteju, kjer je kot guverner zvezne države Minais Gerais odslužil dva mandata.

Samo socialni programi ne bodo več dovolj
Rousseffova je nekdanja levičarska gverilka, ki so jo v času brazilske vojaške diktature zaprli in mučili. Priljubljenost med volivci je dobila s svojimi socialnimi programi boja proti revščini, ki so pomagali milijonom revnih Brazilcev. Ti programi so bili tako priljubljeni, da je tudi Nevee obljubljal, da bi jih v primeru zmage obdržal. Neves je Rousseffovo kritiziral predvsem zaradi obtožb o korupciji članov njene vlade in poudarjanju težav gospodarstva, ki je letos zašlo v recesijo, kritike pa so letele tudi na organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu, kjer so stroški poleteli v nebo.

Kot je poročal BBC-jev dopisnik iz Rio de Janeira, so bile to najtesnejše volitve v zadnjih letih v Braziliji, ki kažejo na to, kako zelo je država razdeljena. Po njegovem mnenju so Brazilci sicer izbrali kontinuiteto ter podprli sistem in stranko, ki je prinesla gospodarsko rast in vpeljala radodarne socialne programe, ki so milijonom Brazilcev pomagali iz ekstremne revščine, a Rousseffovo čakajo težka štiri leta. Poleg razklanosti volilnega telesa si želijo Brazilci, katerih življenje se je v zadnjih letih izboljšalo, še več, in zahtevajo boljši zdravstveni sistem in zmanjšanje stopnje kriminala v državi. Poleg tega pa so nestrpni tudi mednarodni trgi, ki jih skrbi visoka raven vladnega vmešavanja v gospodarstvo.

Dilma Rousseff ostaja na čelu Brazilije
Dilma Rousseff ostaja na čelu Brazilije