Pričanje Ruperta Murdocha pred komisijo bo trajalo dva dni. Foto: EPA
Pričanje Ruperta Murdocha pred komisijo bo trajalo dva dni. Foto: EPA
Murdoch na zaslišanja

"Nobenega britanskega premierja nisem nikoli ničesar prosil," je zatrdil 81-letni Murdoch, ko je opisoval stike z britanskimi politiki od 70. let prejšnjega stoletja. Lani je sicer britanskim poslancem povedal, da se je sešel z več visokimi britanskimi predstavniki, tudi s premierjem Davidom Cameronom. Tokrat je pred komisijo poudaril, da želi utišati govorice o njegovem vplivu na politiko.

Murdoch je zavrnil kot neresnične govorice, da ni bil zadovoljen, ker je premier Cameron lani po izbruhu afere odredil preiskavo. Zaradi izbruha škandala se je lani odločil za ukinitev tabloida News of the World.

Že v torek je glede vdiranja medijev v telefone znanih osebnosti pričal 39-letni Murdochov sin James, ki je februarja odstopil s položaja izvršnega direktorja News International.

James Murdoch je ob tem komisiji posredoval dokumente, iz katerih je razvidno, da je britansko ministrstvo za kulturo medijskemu imperiju News Corporations posredovalo podatke glede prevzemnih ponudb za satelitsko televizijo BSkyB, za katero se je potegoval tudi Murdochov imperij, ki pa je ponudbo julija lani umaknil zaradi škandala z vdiranjem v telefone.

Zaradi novih dokumentov je danes odstopil posebni svetovalec ministra za kulturo Adam Smith. Pojasnil je, da se je za odstop odločil, ker je nastal vtis, da je bila družba News Corporation "preveč tesno povezana" z ministrstvom.

Murdoch na zaslišanja