Vpogled v dekliško sirotišnico v samostanu Nikolo-Solbinski v Jaroslavlju, 180 kilometrov severno od Moskve. Foto: EPA
Vpogled v dekliško sirotišnico v samostanu Nikolo-Solbinski v Jaroslavlju, 180 kilometrov severno od Moskve. Foto: EPA
Protestnica pred ruskim parlamentom. Foto: EPA

Vseh 143 navzočih poslancev je glasovalo za zakon, ki je izzval precej kritik tako ZDA kot tudi ruskih aktivistov, ki pravijo, da bodo največje žrtve s tem otroci, saj jih bo nov zakon oropal vseh možnosti pobega iz obupnih ruskih sirotišnic.

Zakon je del večjega svežnja, ki so ga pripravili besni ruski poslanci kot povračilo za pred kratkim podpisani ameriški zakon, ki poziva k sankcijam proti ruskim "kršilcem človekovih pravic". Sam Putin se o podpisu še ni izrekel, je pa zakon označil kot legitimen odgovor na novi ameriški zakon. Dokončno naj bi se o zakonu izrekel v prihodnjih dveh tednih. Nekateri vidni vladni predstavniki, vključno z zunanjim ministrom, sicer zakonu ostro nasprotujejo, češ da krši rusko ustavo in mednarodne obveze.

A Mikhail Margelov, predsednik parlamentarnega odbora za zunanje zadeve, je zakon označil za "naraven in že davno potreben odgovor" na ameriško zakonodajo: "Otroci morajo biti nastanjeni v ruske družine in to je za nas temeljna zadeva."

Protest pred parlamentom
Pred parlamentom se je zbralo več ljudi, ki so s transparenti, kot je "Otroci v hladni vojni zmrznejo", protestirali proti zakonu. Policija jih je pridržala.

V Rusiji je po navedbah Unicefa kar okoli 740.000 sirot. V zadnjih 20 letih so Američani posvojili več kot 60.000 ruskih otrok. Vsi niso doživeli lepše prihodnosti - aktualni zakonski predlog je namreč poimenovan po Dimi Jakovlevu, ruskemu malčku, ki ga je posvojil ameriški par, leta 2008 pa je umrl, potem ko ga je oče na neki izjemno vroč dan pustil več ur zaprtega v avtomobilu. Očetu so sodili zaradi nenamernega uboja, a odločili, da je nedolžen.

46 otrok bi ostalo v Rusiji
Ruski poslanci trdijo, da bi s prepovedjo posvojitev v ZDA zaščitili otroke in spodbudili posvojitve znotraj Rusije. Ruski varuh človekovih pravic Pavel Astakhov je za agencijo Interfax povedal, da bo ob morebitni potrditvi zakona 46 otrok, ki so že v postopku posvajanja v ZDA, ostalo v Rusiji - kljub razsodbam v nekaterih od teh primerov, ki so posvojitve potrdile.

Ombudsman sicer zakon podpira, češ da tuje posvojitve Ruse odvračajo od posvojitev. "Tujec, ki za posvojitev plača, vedno dobi prednost v primerjavi s potencialnimi ruskimi starši," je povedal Astakhov. "Velika država, kot je Rusija, ne more prodajati svojih otrok."

Ruski zakon omogoča tuje posvojitve le, če ruska družina ni izrazila zanimanja za dotičnega otroka. Po Margelovih besedah bilateralni rusko-ameriški dogovor Rusijo zavezuje, da posvojitelje 12 mesecev vnaprej obvesti o ustavitvi posvojitev.