Zbiranje dokazov na terenu je bilo močno oteženo, saj so na območju potekali spopadi. Foto: Reuters
Zbiranje dokazov na terenu je bilo močno oteženo, saj so na območju potekali spopadi. Foto: Reuters
"Dokazna" satelitska fotografija. Foto: Youtube
Proruski separatist na mestu strmoglavljenja. Foto: Reuters

V petek zvečer je Prvi kanal ruske državne televizije prikazal satelitsko fotografijo nesrečnega letala in lovca v zraku nad Doneckom, separatistično pokrajino na vzhodu Ukrajine. Na fotografiji naj bi bil ujet trenutek, ko je ukrajinski lovec izstrelil raketo nad potniško letalo z 298 potniki in člani posadke. To teorijo sicer prokremeljski mediji že dalj časa propagirajo, potrditev pa bi bila za Putina, ki se v teh dneh srečuje z voditelji držav G20 v Avstraliji, zelo dobrodošla.

Po navedbah Prvega kanala jim je "senzacionalno fotografijo" priskrbel moški po imenu George Bilt, ki trdi, da je diplomant ameriške univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT) z več kot dvema desetletjema izkušenj v letalski industriji. Bilt je fotografijo poslal Ivanu Andrijevskemu, podpredsedniku Ruske zveze inženirjev. "Iz koordinat lahko domnevamo, da je fotografijo posnel bodisi ameriški bodisi britanski satelit," je povedal Andrijevski. "Fotografijo smo preučili do zadnje podrobnosti in nič ne nakazuje, da bi šlo za ponaredek."

Očitne napake?
Voditelj Prvega kanala, dobro znani prokremeljski komentator Mikhail Leontjev, se je strinjal: "Da bi ponaredil nekaj takega, bi moral biti še večji strokovnjak kot to, da imaš dostop do tovrstnih podatkov." Leontjev je pripomnil še, da je fotografija prišla ob pravem času: "Vemo, da je avstralski premier Abbott zagrozil, da bo našemu predsedniku zastavil nekaj težkih vprašanj o malezijskem boeingu. Pomagajmo mu."

A že kmalu po tej udarni novici so številni spletni uporabniki sklenili, da je fotografija čisti ponaredek, ne pa trden dokaz. Pri tem so komentatorji med drugim izpostavili, da je logotip "Malaysia" na napačni strani letala. Ruski bloger Maksim Kats je zapisal, da je letalo na fotografiji videti kot rahlo spremenjena različica tistega, ki ga najdemo, če v ruščini "pogooglamo" "pogled na boeing iz zraka", poleg tega naj bi šlo za promocijsko fotografijo boeinga 767, ne pa 777, ki je bil sestreljen julija nad Ukrajino.

Spet drugi so izpostavili, da je lovec videti drugače kot Su-25, za katerega so ruski mediji vztrajno trdili, da je sestrelil MH17. Problematična naj bi bila tudi oblika oblakov na satelitski fotografiji, iz katerih naj bi bilo razbrati, da je fotografija dejansko dve leti star posnetek z Google Eartha. Poleg tega pa naj fotografija z dvema letaloma sploh ne bi bila tako zelo ekskluzivna, saj je bila prvič naložena na ruski forum že 15. oktobra, kot vir pa so bili navedeni "navdušenci z ruskega WikiLeaksa".

Tarča posmeha
Poročilo Prvega kanala se je tako naglo spremenilo v tarčo posmeha - "Brezsramen fotografsko obdelan ponaredek ... samo še ena epizoda v informacijski vojni," je zapisal Ilja Varlamov, eden najbolj priljubljenih ruskih blogerjev. "Ohranite čiste možgane, ne glejte televizije." Neki uporabnik na ruskem Aviaforumu pa: "Dobro bi se nasmejali vsemu skupaj, če ne bi bila tema tako tragična."

Po tragediji 17. julija letos je Zahod obtoževal proruske separatiste, da so letalo MH17 sesuli z raketnim sistemom BUK, medtem ko je Rusija ves čas trdila, da je bil v bližini lovec, Ukrajina in Zahod pa sta to zanikala. Septembra objavljeno uradno poročilo nizozemskih preiskovalcev ni kaj dosti utišalo ne ene ne druge teorije, saj so v njem zapisali zgolj, da je letalo zadelo več "visokoenergijskih predmetov", kar se je dalo interpretirati tako ali drugače. Oktobra so nato svoje ugotovitve sporočili še nemški obveščevalci, ki pa trdijo, da so letalo sestrelili proruski uporniki z raketo, ki so jo ukradli ukrajinski vojski.