Aktiviste so na naftni ploščadi prijele ruske varnostne sile. Foto: EPA
Aktiviste so na naftni ploščadi prijele ruske varnostne sile. Foto: EPA

Britanec, Brazilka, švedsko-ameriški državljan, Finec in Rus je prvih pet obtoženih aktivistov. Pozneje je sledila še obtožba devetih aktivistov. 30 aktivistov je bilo na krovu ladje Arctic Sunrise in so že teden dni v preiskovalnem priporu. V skladu z rusko zakonodajo je za piratstvo zagroženih do 15 let zapora.

Pred dvema tednoma se je ladja okoljevarstvene organizacije približala naftni ploščadi v lasti ruskega energetskega velikana Gazprom. Dvema aktivistoma je uspelo splezati na ploščad, s čimer sta protestirala proti črpanju nafte v izjemno občutljivem naravnem okolju.

Ruske oblasti so po protestu aretirale celotno posadko ladje, ki je plula pod nizozemsko zastavo. Ladjo so odvlekli v pristanišče v Murmansku in proti aktivistom iz 18 držav sprožili preiskavo zaradi piratstva.

V Greenpeacu so obtožbe označili za "neutemeljene in nezakonite". "Za piratstvo so obtožili može in žene, katerih edini zločin je bil, da imajo vest. To je sramota in nič drugega kot napad na osnovno načelo mirnega protesta," je dejal mednarodni izvršni direktor organizacije Kumi Naidoo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden dejal, da zanj aktivisti niso pirati, vendar pa so prekršili mednarodno pravo.

Prirazlomnaja je prva ruska naftna ploščad v arktičnem morju in naj bi začela delovati do konca leta. Do leta 2019 naj bi dnevno načrpala 120.000 sodčkov nafte na dan.