V današnji esploziji avtomobila bombe je umrlo 18 ljudi. Foto: Reuters
V današnji esploziji avtomobila bombe je umrlo 18 ljudi. Foto: Reuters

Kot je za agencijo Associated Press povedal neki diplomat ZN-a, je Rusija predstavila popravljeno, razvodenelo izjavo, ki je popolnoma umaknila reference na napade v Alepu. Zato je Velika Britanija, ki je pripravila prvotni osnutek, ni več mogla podpreti. Prejšnji mesec je Rusija blokirala podobno izjavo, ki so jo pripravile Združene države Amerike, še poroča BBC. Izjave VS-ja morajo biti sprejete s soglasjem vseh 15 članic.

Zadnja izjava bi, če bi bila sprejeta, pomenila izraz ogorčenja VS-ja zaradi dnevnih zračnih napadov sirskih vladnih sil v Alepu. Kot poroča BBC, je v napadih sil predsednika Bašarja Al Asada s sodi, polnimi razstreliva, umrlo več sto ljudi. Mesto, ki je bilo nekoč pomembno gospodarsko središče, je danes razdeljeno med vladne in uporniške sile.

Število žrtev raste iz dneva v dan
V triletni državljanski vojni v Siriji je umrlo več kot 100.000 ljudi, milijoni pa so morali pobegniti s svojih domov. Število žrtev je povečal tudi današnji napad v kraju Kafat. V eksploziji bombe v osrednji sirski pokrajini Hama je umrlo 18 ljudi. Sirska državna televizija je poročala o 16 žrtvah "teroristične eksplozije".

Med žrtvami eksplozije v Kafatu, ki je pod nadzorom vladnih sil, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer tako pripadniki sunitov kot šiitske alavitske manjšine, iz katere izhaja tudi sirski predsednik Bašar Al Asad.