Na srečanju sta Putin in Singhom govorila tudi o večanju trgovinske menjave, ki naj bi po napovedih letos dosegla deset milijard dolarjev. Foto: EPA
Na srečanju sta Putin in Singhom govorila tudi o večanju trgovinske menjave, ki naj bi po napovedih letos dosegla deset milijard dolarjev. Foto: EPA
Vladimir Putin in Manmohan Singh
Indija in Rusija sta med letoma 2000 in 2010 sklenili za 30 milijard ameriških dolarjev orožarskih poslov. Foto: EPA

Glavni poudarek obiska ruskega predsednika je vojaško-tehnološko sodelovanje med državama. Putin in Singh sta v tej maniri podpisala pogodbo o nakupu 42 ruskih bojnih letal tipa suhoj in več kot 50 bojnih helikopterjev.
Prioriteta Rusije - dobri odnosi z Indijo
Posel je vreden več milijard ameriških dolarjev. Podpisan je bil tudi sporazum o skupnem projektu proizvodnje pete generacije bojnega letala suhoj.

"Rad bi poudaril, da je poglabljanje prijateljstva in sodelovanja z Indijo ena glavnih prioritet v okviru ruske zunanje politike," je dejal Putin pred obiskom. Čeprav je imela Rusija nekoč monopol na indijskem orožarskem trgu, je New Delhi v zadnjem času začel orožje kupovati pri drugih ponudnikih.

Cilj: skupen razvoj naprednega orožja
Ruski predsednik Vladimir Putin je še pred obiskom poudaril, da bo ključ prihodnjih skupnih odnosov med Rusijo in Indijo "skupen razvoj naprednega orožja namesto navadnega kupovanja orožja".

Rusko orožje namreč predstavlja 70 odstotkov indijskega arzenala, državi pa sta med letoma 2000 in 2010 sklenili za 30 milijard ameriških dolarjev orožarskih poslov.

Rusija bo v Indiji gradila še dva jedrska reaktorja
Pogovori so potekali tudi o skupnih projektih na področju jedrske energije. Rusija in Indija sta se sporazumeli o gradnji tretjega in četrtega jedrskega reaktorja v jedrski elektrarni Kudankulam v južni indijski zvezni državi Tamil Nadu. Rusija je v Kudankulamu do zdaj zgradila že dva jedrska reaktorja, ki bosta začela delovati prihodnje leto.

Putin si želi povečati trgovinsko menjavo med državama
Na srečanju sta Putin in Singh govorila tudi o večanju trgovinske menjave, ki naj bi po napovedih letos dosegla deset milijard dolarjev, kar je precej več kot leta 2009, ko je znašala 7,5 milijarde evrov.
Putin je postavil cilj, da bi se v treh letih menjava podvojila. "Naša trgovinska menjava je prestala posledice svetovne krize in letos bomo z 10 milijardami dolarjev dosegli rekordne številke. Naš cilj je, da do leta 2015 dosežemo 20 milijard," je povedal Putin.