Japonski premier Šinzoja Abe si je kot eno izmed prioritet vodenja svoje vlade zadal izboljšanje vezi z Rusijo. Foto: EPA
Japonski premier Šinzoja Abe si je kot eno izmed prioritet vodenja svoje vlade zadal izboljšanje vezi z Rusijo. Foto: EPA
Dmitri Medvedjev
Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dvakrat obiskal sporne otoke - prvič novembra 2010, ko je bil še na položaju predsednika države, s čimer je razjezil politični vrh v Tokiu. Kurilski otoki so gospodarsko zanimivi zaradi nahajališč redkih kovin in ribolovnih območij. Od druge svetovne vojne so sicer pod nadzorom Rusije, čeprav si jih lasti tudi Japonska. Foto: EPA

Rusija in Japonska 67 let po koncu druge svetovne vojne še vedno nista podpisali mirovne pogodbe glede štirih otokov, ki predstavljajo najsevernejši del otočja, in ki se po rusko imenujejo Kurilski otoki, po japonsko pa Severna ozemlja. Nahajajo se severovzhodno od japonskega otoka Hokaido in južno od ruske Kamčatke.

Kot izhaja iz skupne izjave, ki so jo po srečanju objavili v Kremlju, sta se japonski gost in ruski predsednik Vladimir Putin strinjala, da ni "normalno", da mirovna pogodba še ni podpisana. Izrazila sta tudi odločenost, da se "obstoječa razhajanja" glede otokov rešijo s pogovori.

Putin je opozoril, da "to ne pomeni, da bomo vse rešili jutri", potem ko državama vprašanja ni uspelo rešiti skoraj sedem desetletij. "Mi nismo ustvarili te težave, podedovali smo jo iz preteklosti, a bomo vsaj nadaljevali delo pri tem kompleksnem vprašanju, ki je za obe strani zelo pomembno."

Obama in Putin po telefonu o napadu na bostonskem maratonu
.
Tesnejše sodelovanje sta po telefonu napovedala tudi Vladimir Putin in ameriški predsednik Barack Obama. Zaradi nedavnega napada na bostonskem maratonu sta se državi zavezali k tesnejšemu sodelovanju v boju proti terorizmu, in sicer predvsem z izmenjavo informacij.

Iz Kremlja so sporočili, da bo Putin predvidoma še letos gostil Obamo na dvostranskem obisku v Rusiji. To naj bi se zgodilo pred srečanjem skupine G20, ki bo septembra v Sankt Peterburgu.

Japonska si želi tesnejšega gospodarskega sodelovanja
Sicer pa je japonskega premierja v Rusiji spremljala kar 120-članska delegacija, kar je največja tovrstna delegacija, ki je v Rusijo prišla s kakšnim japonskim premierjem, do zdaj.

Japonska si namreč želi predvsem povečati uvoz ruskih energetskih virov, še posebej po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima, zaradi česar želi zmanjšati odvisnost od jedrske energije. Rusija je med zunanjetrgovinskimi partnericami Japonske trenutno šele na 15. mestu.