Ukrajina je tožbo proti Rusiji pred ICJ-jem vložila sredi januarja. Foto: Reuters
Ukrajina je tožbo proti Rusiji pred ICJ-jem vložila sredi januarja. Foto: Reuters
Ukrajina
V skoraj tri leta trajajočem konfliktu na vzhodu Ukrajine je umrlo okoli 10.000 ljudi. Foto: EPA

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je predstavnik Rusije Roman Kolodkin dejal, da so obtožbe neutemeljene, saj da zanje ne obstajajo niti zakonska podlaga niti dokazi.

Kolodkin je nadaljeval, da na vzhodu Ukrajine poteka oboroženi konflikt in da ne gre za terorizem, ter sodišče pozval, naj tožbo zavrne. Rusija se drži obveznosti v okviru dogovorov z Ukrajino, je še dejal.

Rusija: Ukrajina zavaja sodišče
Drugi ruski predstavnik Ilija Rogačev pa je dejal, da Kijev "zavaja sodišče", saj da je vpleten v oborožen konflikt tudi proti ljudem na vzhodu Ukrajine. "Stigmatizirati te ljudi kot teroriste in sponzorje terorizma pa bo lahko imelo hujše posledice" v prihodnjih mirovnih pogovorih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril Rogačev.

Ukrajina Rusijo obtožuje tudi diskriminiranja neruskih manjšin na Krimu, ki si ga je Moskva pripojila leta 2014. Ruski predstavniki so tudi te obtožbe zanikali in vnovič zatrdili, da je Krim del Rusije.

Ukrajinski predstavniki od ICJ-ja zahtevajo uveljavitev izrednih ukrepov, s katerim bi dosegli, da bi Rusija prenehala domnevno financirati proruske upornike v Ukrajini. Kijev zahteva tudi odškodnino za napade na civiliste v skoraj tri leta trajajočem konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Moskva zavrača očitke, da naj bi podpirala proruske separatiste na vzhodu Ukrajine, in ocenjuje, da je primer pred ICJ-jem "politično spodbujen". Moskva Kijev tudi obtožuje, da ni pokazal interesa za konkreten dialog.