Sirski uporniki se že leto in pol borijo proti Asadovemu režimu. Foto: EPA
Sirski uporniki se že leto in pol borijo proti Asadovemu režimu. Foto: EPA

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek zagrozil z vojaškim napadom, če bodo sile režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada uporabile kemično orožje v boju z uporniki.

Pojasnil je, da razmere spremljajo zelo pozorno in imajo že pripravljen načrt vojaškega posredovanja, če bi oblasti uporabile kemično orožje.

Iz Rusije je takoj prišlo opozorilo - ki se mu je pridružila tudi Kitajska - pred enostranskimi potezami. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je vsakršno kršenje pravil Združenih narodov nedopustno.

Ruski časopis Kommersant medtem navaja besede neimenovanega predstavnika ruskega zunanjega ministrstva, ki je dejal, da s sirskimi oblastmi poteka "zaupen dialog" o varnosti oborožitve, in to Rusiji daje zagotovilo, da "sirske oblasti ne nameravajo uporabiti kemičnega orožja in lahko same poskrbijo za njegov nadzor".

Na ruskem zunanjem ministrstvu so tudi prepričani, da bi se ZDA po vsej verjetnosti odločile za posredovanje, če bodo v Washingtonu zaznali najmanjšo nevarnost uporabe kemičnega orožja v Siriji.

Prejšnji mesec je predstavnik sirskih oblasti potrdil, da ima Damask kemično orožje, ki bi ga lahko uporabil, če bi državo napadle tuje sile. V Moskvi so takoj opozorili sirske prijatelje, da je grožnja z uporabo kemičnega orožja nesprejemljiva.

Kommersant še navaja ruskega vladnega predstavnika, ki je povedal, da so ZDA strogo zabičale upornikom, naj se niti ne približujejo skladiščem kemičnega orožja ali tovarnam za njegovo izdelavo, in uporniki upoštevajo želje ameriških zaveznikov.

"To kaže, da ima Zahod lahko poseben vpliv na Asadove nasprotnike, ko se mu to zahoče," je še dejal zaposleni v ruski diplomaciji.