V preteklih letih so se že nekajkrat vneli plinski spori med Ukrajino in Rusijo. Foto: EPA
V preteklih letih so se že nekajkrat vneli plinski spori med Ukrajino in Rusijo. Foto: EPA

Ukrajinski minister za energijo Jurij Prodanov je po pogovorih z ruskim kolegom Aleksandrom Novakom in evropskim komisarjem za energijo Güntherjem Oettingerjem povedal, da je Ukrajina pripravljena poravnati svoj dolg, če bo dobila ustrezno zagotovilo o dobavi plina.

Po njegovih besedah je Evropska unija predlagala, naj Ukrajina plačuje Gazpromu za tisoč kubičnih metrov plina po 385 dolarjev, cena pa naj bo stabilna, ne glede na morebitne drugačne odločitve ruske vlade.

V Berlinu bo prihodnji teden potekalo še eno srečanje, na katerem naj bi Ukrajina in Rusija sklenili osnutek dogovora, ki naj bi ga potem potrdili še vladi. Če bosta dogovor potrdili še ukrajinska in ruska vlada, bo Gazprom Ukrajini v prihodnjih mesecih dobavil vsaj pet milijard kubičnih metrov plina, je pojasnil Oettinger.

Rešitev plinskega spora je za EU pomembna, saj Rusija čez Ukrajino pošilja polovico celotne plinske dobave članicam Unije, ki se bojijo, da bo dobava pozimi okrnjena, če dogovora ne bo.

Kijev želi tržno ceno
Po več neuspešnih krogih tristranskih plinskih pogajanj, ki so potekala pred poletjem, je ruski velikan Gazprom namreč junija zaradi neporavnanih dolgov ustavil dobavo plina Ukrajini. Ruska stran je vztrajala, da bo plin dobavljala, če bo Kijev poravnal dolgove, ukrajinska stran pa, da dolgov ne bo plačala, dokler Rusija ne zniža občutno previsoke cene za plin.

Moskva je sicer lani, potem ko je tedanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zavrnil podpis sporazuma z EU-jem, znižala ceno plina s 485,5 dolarja na 268,5 dolarja, a jo je nato po prevratu in odstavitvi Janukoviča z aprilom znova zvišala na 485,5 dolarja.

Nato je Ukrajini ponudila 100-dolarski popust, a je Kijev to zavrnil z utemeljitvijo, da želi tržno ceno, ki bo rezultat pogajanj med Gazpromom in Naftogazom, ne "politične" cene, odvisne od te ali druge vlade.