V dveh letih krize v Siriji je umrlo okoli 70.000 ljudi. Foto: EPA
V dveh letih krize v Siriji je umrlo okoli 70.000 ljudi. Foto: EPA

Na torkovem vrhu krovne arabske organizacije v katarski prestolnici Doha je voditelj sirske opozicije Moaz Al Katib zasedel izpraznjen sedež Sirije. Arabska liga je na vrhu tudi podprla vojaško pomoč sirskim upornikom, ki se že dve leti borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada.

"Z obžalovanjem sprejemamo rezultate vrha Arabske lige v Dohi. Glavni pomen odločitev je, da je Arabska liga zavrnila miroljubno rešitev," je dejal ruski zunanji minister.

Rusija je med najtesnejšimi zaveznicami Al Asadovega režima in odločno nasprotuje oboroževanju upornikov. Sama je sicer tarča obtožb Zahoda, da z orožjem oskrbuje Damask, a v Moskvi zatrjujejo, da ne dostavljajo orožja, ki bi bilo lahko uporabljeno v državljanski vojni.

Moskva trdi, da na Al Asada izvaja pritisk za končanje nasilja, ob tem pa zahodne države obtožuje, da same ne storijo dovolj za pritisk na upornike, ampak jih, nasprotno, še spodbujajo k bojevanju.

Lavrov je še dejal, da se je z odločitvijo v Dohi postavilo vprašanje mandata posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige Lakdarja Brahimija, ki skuša za pogajalsko mizo spraviti Al Asadov režim in njegove nasprotnike.

"Preprosto ne razumem več, kako je lahko Brahimi predstavnik ne samo Združenih narodov, ampak tudi Arabske lige," je dejal ruski zunanji minister.

Napad na univerzo
Medtem je bilo v obstreljevanju univerze v sirski prestolnici Damask ubitih najmanj 15 ljudi. Po navedbah sirske državne televizije naj bi bili za napad na univerzo odgovorni teroristi, kar je izraz, ki ga režim uporablja za protirežimske upornike.

Uporniki so v zadnjih dneh okrepili napade na Damask in okolico, s tem pa so se povečale možnosti, da bi Al Asad izgubil nadzor nad glavnim mestom.