Turčija je sestrelila ruskega lovca Su-24, ki je padel na Turkmensko goro, ki leži tik ob sirsko-turško meji. Foto: Reuters
Turčija je sestrelila ruskega lovca Su-24, ki je padel na Turkmensko goro, ki leži tik ob sirsko-turško meji. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Ruski predsednik Putin je kot prvi uradni predstavnik Rusije potrdil, da je Su-24 uničil turški lovec. Foto: Reuters
Na fotografiji sta vidna ruska pilota, ki sta se katapultirala iz letala. Uporniški Turkmeni so na spletu nato objavili več posnetkov, na katerih je truplo ubitega ruskega pilota. Foto: EPA
Turki sestrelili rusko vojaško letalo
Rusija ostro obsodila incident
Zaradi sestrelitve ruskega letala zasedala tudi zveza Nato

Turška vojska je dopoldne sporočila, da sta njena lovca F-16 sestrelila rusko vojaško letalo Su-24, potem ko je to v petih minutah desetkrat kršilo zračni prostor in se ni odzvalo na večkratna turška opozorila. Incident se je zgodil na severozahodu Sirije v pokrajini Latakija, rusko letalo pa je padlo na obmejno območje Turkmenske gore.

Turčija trdi, da je pred tem ruske sile opozorila, da so vdrle v turški zračni prostor, na ruskem obrambnem ministrstvu pa vztrajajo, da je bilo letalo ves čas izključno nad sirskim ozemljem in da ni kršilo turškega zračnega prostora. Ameriške oblasti so ob tem sporočile, da prvotni izsledki njihovih preiskav incidenta kažejo, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor le za nekaj sekund.

Umrl je eden od dveh pilotov
Pilotoma letala Su-24 se je uspelo pravočasno izstreliti, izstrelila pa sta se nad sirskim ozemljem. Rusko obrambno ministrstvo je kasneje potrdilo, da je bil pri tem eden od pilotov ubit, saj so nanju streljali s tal. Vodja operacij na generalštabu ruske vojske Sergej Rudskoj je povedal še, da v Siriji zdaj poteka iskalna akcija, življenje pa je v reševalni akciji izgubil še en ruski vojak.

Sicer pa si informacije glede usode pilotov razlikujejo. Turkmenski uporniki v Siriji namreč trdijo, da so oba pilota ubili. "Oba pilota sta mrtva. Naši borci so streljali v zrak in oba sta umrla v zraku," je sporočil Alpaslan Celik, namestnik poveljnika turkmenskih sil v bližini sirske vasice Jamadi. Zmerni sirski uporniki prihajajo iz vrst turkmenske manjšine - gre za manjšino na severu Sirije, ki je etnično tesno povezana s sosednjo Turčijo.

Turške oblasti pa vztrajajo, da sta oba pilota letala še živa in da sta v rokah sirskih upornikov, s katerimi se zdaj pogajajo za njuno izpustitev. "Naše enote, ki so prejele informacijo, da sta pilota še živa, se trudijo, da bi ju varno dobili iz rok sirskih upornikov," je sporočil predstavnik turške vlade.


Putin: Sestrelitev je bila nož v hrbet

Na incident se je na kratki novinarski konferenci v Sočiju, kjer se je sestal z jordanskim kraljem Jordanom Abdulahom II., odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je obžaloval današnji dogodek. "Ne najdem besed, da bi opisal, kaj se je zgodilo danes. Naše letalo je bilo sestreljeno nad ozemljem Sirije ... padlo je štiri kilometre od meje s Turčijo," je dejal Putin in dodal, da je letalo letelo 6000 metrih višine in da je bila sestrelitev "nož v hrbet" od "pomagačev teroristov". "Naša pilota in letalo niso bili v nobenem primeru grožnja Turčiji. Očitno so izvedli operacijo, s katero se bojujejo proti IS-ju na severnem delu Latakije, kjer so ruski vojaki, ki se bojujejo proti teroristom - ti bi lahko Rusijo ogrozili v vsakem trenutku."

Ob tem je znova poudaril, da ima IS več milijard dolarjev, ki jih dobi od nezakonite prodaje nafte, tudi "Turčiji". "Teroriste oborožujejo velike države. Zakaj ubijajo ljudi na najbolj barbarski način? Zakaj izvajajo teroristične napade, tudi v osrčju Evrope? Vsekakor bomo analizirali, kaj se je zgodilo, in to zelo resno. Današnji tragični dogodek bo imel resne posledice na rusko-turške odnose."

Dodal je še, da ne ve, komu dogodek koristi. "Nam že ne," je dejal in dodal: "Turčija je kontaktirala z državami Nata, tako da govorijo o incidentu, kot da smo mi zrušili letalo. Ali želi, da bi Nato služil interesom IS-ja? Vsaka država ima svoj regionalni interes, in te interese smo vedno spoštovali, Ne bomo pa dovolili, da prihaja do takšnih zločinov. Upamo, da se bo mednarodna skupnost združila proti skupnemu sovražniku. To se nanaša na sodelovanje in skupni boj vseh držav na območju."

Lavrov odpovedal obisk v Turčiji
Zaradi incidenta je ruski zunanji minister Sergej Lavrov že odpovedal za sredo napovedani obisk Turčije. "Sprejeta je bila odločitev za odpoved srečanja ruskega in turškega zunanjega ministra, ki je bilo predvideno za sredo," je povedal Lavrov. Rusko zunanje ministrstvo je ruskim državljanom ob tem odsvetovalo potovanja v Turčijo, ker da "teroristična grožnja v Turčiji ni nič manjša kot v Egiptu".

Tudi ruska državna turistična agencija Rostourism je sporočila, da predlaga začasno ustavitev prodaje turističnih aranžmajev v Turčiji.

Ministrstvo: Neprijateljsko dejanje
Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi za javnost potrdilo izgubo prvega vojaškega letala, odkar se je 30. septembra začelo neposredno vojaško posredovanje v Siriji, kjer sicer že štiri leta in pol divja krvava vojna. Sporočili so, da je turško dejanje neprijateljsko dejanje ter da že razmišljajo o paketu ukrepov, s katerimi se bodo odzvali na incident. Turškemu obrambnemu atašeju so že izdali uradno protestno noto.

Sirski uporniki uničili ruski helikopter
Po incidentu so sirski uporniki uničili ruski helikopter, potem ko so ga v provinci Latakija prisilili k zasilnemu pristanku. Sirski uporniki 1. obalne divizije, ki jih z orožjem zalagajo Američani, so sporočili, da so helikopter uničili s protitankovsko raketo. Kot je poročal Sirski observatorij za človekove pravice naj bi bilo v helikopterju najmanj deset ljudi, ki pa se jim je uspelo umakniti po zasilnem pristanku in preden so uporniki dejansko uničili helikopter.

Obrambno ministrstvo je sporočilo še, da so prekinili vse vojaške stike s Turčijo, v vode v bližini sirske Latakije pa bodo poslali križarko.

Alavitska Latakija dom družine Al Asad
Turško zunanje ministrstvo je pred dnevi na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Ankari, saj naj bi ruska letala zadela območje pod nadzorom uporniških Turkmenov, ki jih podpira Turčija. Po trditvah turškega zunanjega ministrstva so se napadi zgodili blizu meje s Turčijo, Rusija pa naj bi celo bombardirala turkmenske vasi s civilisti. Turčija je zato od Rusije zahtevala, naj konča to operacijo. Ankara je Moskvo opozorila, da bo bombardiranje vasi v Siriji, v katerih živi turkmenska manjšina, lahko vodilo v "resne posledice".

Rusija ima v Latakiji in Tartosu svoje mornariške enote, pa tudi letalsko oporišče Hmeimim, kjer je nameščenih okoli 50 zračnih plovil. Obmorski sirski pokrajini veljata za glavno oporišče sirskega predsednika Bašarja Al Asada, saj tukaj prevladuje alavitska manjšina, iz katere izvira družina Al Asad.

Ruska letala so 30. septembra napadla položaje na severozahodu države v pokrajinah Latakija, Homs in Hama. Območje napadov v Homsu ima večinoma pod nadzorom skrajna islamistična skupina Fronta Al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, položaje v Latakiji pa nadzira koalicija Vojska osvoboditve, katere del je tudi Fronta Al Nusra. Območja, ki so jih ruska letala napadla v pokrajini Hama, medtem nadzirajo islamisti in skupine sirskih upornikov.

Turki sestrelili rusko vojaško letalo
Rusija ostro obsodila incident
Zaradi sestrelitve ruskega letala zasedala tudi zveza Nato