Nasilje v Siriji je vedno bolj čutiti tudi v prestolnici, kjer je bilo med dosedanjim uporom precej mirno. V petek je v Damasku izbruhnilo najhujše nasilje od začetka upora, slišati je bilo streljanje in eksplozije. Foto: Reuters
Nasilje v Siriji je vedno bolj čutiti tudi v prestolnici, kjer je bilo med dosedanjim uporom precej mirno. V petek je v Damasku izbruhnilo najhujše nasilje od začetka upora, slišati je bilo streljanje in eksplozije. Foto: Reuters
Kofi Annan in Sergej Lavrov
Moskva ne vidi alternative Annanovemu načrtu, čeprav tako nekdanji generalni sekretar ZN-a kot Rusija priznavata, da načrt ne deluje. Foto: Reuters
Novi vodja sirske opozicije

Sergej Lavrov je ponovil, da bo Rusija še naprej nasprotovala poskusom v Varnostnem svetu Združenih narodov, kjer ima pravico veta, da bi odobril posredovanje v Siriji, kjer že skoraj leto in pol poteka krvavi upor proti režimu predsednika Bašarja Al Adada. Vprašanje posredovanja se postavlja "na zelo radikalen in čustven način", je dejal in dodal, da tuje velesile spodbujajo upanje oborožene opozicije, da bi se lahko ponovil "libijski scenarij". "Vse to je nevarna igra," je opozoril.

Rusija ne vidi alternative Annanovemu načrtu
"Naše stališče ostaja nespremenjeno. Ne bomo se strinjali, da se v Varnostnem svetu ZN-a odobri uporaba sile. To bi imelo najhujše posledice za celoten Bližnji vzhod," je povedal ruski zunanji minister in pozval k mednarodni konferenci za izvajanje mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige Kofija Annana. Priznal je, da se Annanov mirovni načrt "resno opoteka", a Rusija "ne vidi nobene alternative".

Lavrov je dejal, da bi Moskva podprla odhod Al Asada, a le, če bi se s tem strinjali Sirci, ne pa če se to vsili od zunaj. "Če se Sirci strinjajo, bomo z veseljem podprli takšno odločitev. Vendar verjamemo, da je nesprejemljivo od zunaj vsiljevati pogoje za takšen dialog," je zatrdil. S tem je nakazal, da med vedno glasnejšimi pozivi iz mednarodne skupnosti po odhodu Al Asada z oblasti Moskva vsaj malenkostno popušča.

Treba je povabiti Iran
Ruski zunanji minister je predlagal, da se na mednarodno konferenco o Siriji vključi tudi zaveznika Damaska – Iran. "Trditi, da Iran nima prostora, ker je že kriv za vse in ker je del problema, je nepremišljeno, vsaj s stališča resne diplomacije," meni. ZDA so Teheran obtožile, da oborožujejo sirske vladne sile.

Nekateri opazovalci menijo, da besede Lavrova nakazujejo naraščajočo zaskrbljenost Moskve nad dogajanjem na Bližnjem vzhodu in prepričanje, da mednarodna skupnost ne upošteva njenih pomislekov.

Molk je v nasprotju s človeško logiko
Medtem je Šaul Mofaz, namestnik izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, Al Asada obtožil, da izvaja genocid. Izrael je šele pred kratkim začel pozivati k odhodu Al Asada, saj judovsko državo skrbi zaostrovanje razmer v Siriji, sicer sovražnici, ki pa je v zadnjih desetletjih stabilna. Z vsakodnevnim poročanjem o novih civilnih žrtvah v Siriji pa je jeza med Izraelci vedno večja, uradni predstavniki pa so vedno bolj kritični do Damaska. "V Siriji danes poteka zločin proti človečnosti, genocid. Molk svetovnih velesil pa je v nasprotju z vsako človeško logiko," je Mofaz dejal v pogovoru za izraelski vojaški radio.

Zahod mora poskrbeti, da ne bo genocida
Kritičen je bil tudi do Rusije, ker oborožuje Damask, in ponovil zahtevo Izraela po mednarodnem vojaškem posredovanju, podobni posredovanju v Libiji, ki je lani z oblasti odneslo tamkajšnjega dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija. "Rusija šibko obsoja pokol, medtem pa še naprej oborožuje Al Asadov morilski režim. V najboljšem primeru je to neodgovorno, v najslabšem pa je to partnerstvo pri pokolu," je bi oster. "Ta pokol se dogaja nedaleč od izraelske meje. Zaradi razumljivih razlogov se ne moremo vplesti, a Zahod, pod vodstvom ZDA, mora poskrbeti, da ne bo prišlo do genocida," je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju.

Novi vodja Nacionalnega sveta
Opozicijski Nacionalni svet je na srečanju v Carigradu izbral novega voditelja. Kurdski aktivist Abdel Baset Sajda bo nasledil Burhana Galjuna, ki je prejšnji mesec odstopil zaradi obtožb, da ignorira lokalne odbore nacionalnega sveta in daje prevelik vpliv Muslimanski bratovščini. Sajda že dve desetletji živi na Švedskem in velja za človeka, ki bi lahko dosegel spravo med rivalskimi frakcijami, hkrati pa v nacionalni svet pritegnil nove skupine.

Iz Sirije še naprej poročajo o žrtvah. V soboto naj bi bilo ubitih 83 civilistov, največ na območju Homsa. Obstreljevanje Homsa se nadaljuje tudi danes. v epicentru upora proti Al Asadu naj bi v zadnjih 24 urah umrlo najmanj 35 ljudi, pravijo opozicijski aktivisti. Doslej naj bi v 15 mesecev trajajočih nemirih v Siriji umrlo že več kot 13.000 ljudi.

Novi vodja sirske opozicije