Pokol v Katinskem gozdu je boleča točka v odnosih med Poljsko in Rusijo. Foto: Reuters
Pokol v Katinskem gozdu je boleča točka v odnosih med Poljsko in Rusijo. Foto: Reuters
Portret Josipa Stalina
Nekateri opazovalci so v zadnjih letih opozarjali, da Rusija potiho rehabilitira Stalina, v dumi sprejeta resolucija pa je korak k prelomu s sovjetsko tradicijo. Foto: EPA

Pokol več tisoč poljskih častnikov in drugih pomembnih Poljakov leta 1940 na zahodu Rusije, ki ga je izvedla tajna sovjetska policija NKVD (Ljudski komisariat za notranje zadeve), je dolga leta kalil odnose med Rusijo in Poljsko. Resolucija spodnjega doma dume, sprejeta po burni razpravi in kljub nasprotovanju ruskih komunistov, predstavlja odmik od dozdajšnjega stališča Moskve, ki je trdila, da so pokol med 2. svetovno vojno zagrešili nemški nacisti.

"Dokumenti, ki so bili več let shranjeni v tajnih arhivih, zdaj pa so javno objavljeni, ne kažejo samo obsega te grozne tragedije, ampak tudi, da je bil katinski zločin izveden po neposrednem naročilu Stalina in drugih sovjetskih voditeljev," med drugim piše v resoluciji, ki "globoko sočustvuje z žrtvami te neopravičljive represije".

"Resolucija zgodovinskega pomena"
Prvi odmik od dolgoletnega stališča Moskve do pokola je naredil nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, ki je tik pred razpadom Sovjetske zveze leta 1990 priznal rusko krivdo. Predsednik odbora dume za zunanjo politiko Konstantin Kozačev je na spletni strani vladajoče stranke Združena Rusija dejal, da je "resolucija, brez pretiravanja, zgodovinskega pomena". "Pomembna ni le za rusko-poljske odnose, še veliko pomembnejša je za nas same."

Resolucija dume tudi poudarja, da so bile žrtve represije voditelja takratne Sovjetske zveze Josipa Visarjonoviča Stalina in takratnega sovjetskega političnega vodstva konec 30. let prejšnjega stoletja tudi sovjetski državljani in da so številni med njimi prav tako pokopani v Katinskem gozdu. "Na tisoče sovjetskih državljanov, ki jih je uničil Stalinov režim med letoma 1936 in 1938, ostaja pokopanih v katinskih jarkih. Tehnika množičnih umorov je bila dovršena prav z umori na teh ljudeh, nato pa so jo znova na istem kraju uporabili nad poljskimi častniki," je zapisala duma.

Katin zaklet za Poljake
Spomin na tragedijo v Katinskem gozdu je oživel 10. aprila letos, ko so se poljski predsednik Lech Kaczynski in drugi pomembni Poljaki smrtno ponesrečili v letalski nesreči, ko so bili na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih vojakov. Slovesnost naj bi otoplila odnose med Varšavo in Moskvo. Rusija je nato Poljski predala več kot 20 fasciklov dokumentov o pokolu.

Medtem ko nekateri na Poljskem resolucijo dume vidijo kot pomemben korak k izboljšanju odnosov med državama, pa drugi – med njimi voditelj konservativne opozicijske stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski (brat dvojček pokojnega predsednika Lecha) – menijo, da se mora Rusija za pokol uradno opravičiti ter plačati odškodnino.