Ruska vojska se že nekaj časa pripravlja na modernizacijo. Foto: EPA
Ruska vojska se že nekaj časa pripravlja na modernizacijo. Foto: EPA
Ruski tanki
Rusija zavrača obtožbe, da z opremo in vojaki podpira upornike v Ukrajini. Foto: EPA

Po besedah načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil Valerija Gerasimova se Rusija uči in prilagaja novim oblikam agresije, ki jo izvajajo zahodne države.

Odnosi med Rusijo in Zahodom so se po izbruhu krize v Ukrajini znašli na najnižji točki po koncu hladne vojne. Zahod obtožuje Rusijo, da z orožjem in vojaki pomaga proruskim upornikom, ki se na vzhodu Ukrajine borijo proti vladnim silam, kar pa Moskva zavrača.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da se Rusija ne bo nikomur dovolila vojaško podrediti in bo načrt za modernizacijo vojske izvedla do leta 2020. Čeprav Rusijo zaradi zahodnih sankcij in drastičnega padca cen nafte v letošnjem letu čaka recesija, pa Moskva po besedah Šojguja ne bo odstopila od načrta za posodobitev vojske, ki ga je potrdil ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija je vseskozi kritična do širitve Nata na vzhod in bližje njenim mejam. Po lanski zamenjavi proruskega predsednika v Ukrajini s prozahodnimi oblastmi, ki si prizadevajo za zbliževanje z Evropsko unijo in severnoatlantskim zavezništvom, si je Rusija priključila Krimski polotok, nato pa so proruski separatisti na vzhodu Ukrajine razglasili avtonomijo, čemur je sledil začetek spopadov, v katerih je bilo do zdaj ubitih več kot pet tisoč ljudi.

Ostra retorika med Putinom in Natom
Putin je ta teden dejal, da ukrajinska vojska deluje kot Natova tujska legija in njen namen ni zaščiti ukrajinske nacionalne interese, ampak geopolitično osamiti Rusijo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se je ostro odzval na njegove besede in dejal, da so edine tuje sile v Ukrajini ruske. Po trditvah Kijeva se na strani upornikov bori okoli osem tisoč pripadnikov redne ruske vojske, kar pa v Moskvi zanikajo, a priznavajo, da so na bojišča odšli ruski prostovoljci.

Danes je v Minsku predvideno srečanje kontaktne skupine za Ukrajino, ki jo sestavljajo predstavniki Ukrajine, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Na srečanju bodo sodelovali tudi proruski separatisti. Septembra so se sprte strani v beloruski prestolnici dogovorile za mirovni načrt za vzhod Ukrajine, ki je predvideval tudi premirje, a je ta le mrtva črka na papirju.