Moskva izvaja zračne napade na cilje teroristov v Siriji slab mesec. Foto: Reuters
Moskva izvaja zračne napade na cilje teroristov v Siriji slab mesec. Foto: Reuters
Rusija sicer od konca septembra v Siriji z zračnimi napadi podpira vladne sile v boju proti IS-ju. Foto: Reuters

"V 59 napadih v zadnjih 24 urah so ruske zračne sile zadele 94 terorističnih tarč v provincah Hama, Idlib, Latakija, Damask, Alep in Deir Ezor," so v sporočilu zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Po navedbah Moskve so v najnovejših napadih uničili poveljniško postojanko in oporišče, ki so ga teroristi uporabljali v provinci Alep, prav tako pa tri položaje skrajnežev blizu vasi Salma v provinci Latakija ob Sredozemskem morju.

Uničili so tudi skladišče streliva v Vzhodni Guti okoli 50 kilometrov severovzhodno od Damaska, skladišče je uporabljala Fronta Al Nusra, sirska veja teroristične mreže Al Kaida, dodajajo na ministrstvu. Ruska letala so zadela tudi skladišče streliva blizu mesta Deir Ezor in konvoj blizu Palmire v provinci Homs.

Ustavitev dotoka
Ruske zračne sile, ki so v zadnjih treh dneh zadele 285 tarč, nadzorujejo sirske ceste, ki vodijo do konfliktnih območij, da bi tako prekinile oskrbovalne poti borcem skrajnih islamskih skupin.

Rusija trdi, da ne napada stanovanjskih četrti
Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je prejšnji teden sporočil, da je bilo v ruskih zračnih napadih ubitih najmanj 446 ljudi, od tega tretjina civilistov.

V Kremlju pa so vztrajali, da so se ruske sile skrbno izogibale stanovanjskim in gosto poseljenim območjem. "Naši oficirji so večkrat poudarili, da se teroristi pogosto skrivajo v stanovanjskih predelih," je za ruske medije povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je ob tem poudaril, da v teh primerih vojska ne napada stanovanjskih četrti.

Al Asad v Moskvi
V četrtek je sirskega predsednika Bašarja Al Asada v Moskvi gostil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je sirskega kolega po lastnih trditvah vprašal za mnenje o tem, da bi Rusija podprla opozicijo v boju proti džihadistom na enak način, kot podpira vladne sile. Al Asad se je bo Putinovih besedah na to odzval pozitivno, ruski predsednik pa je napovedal morebitno iskanje zaveznikov v vrstah sirske opozicije.