V Rusiji so se ljudje zbrali na demonstracijah proti Turčiji. Oblasti pozivajo tudi k bojkotu letovanja na turški rivieri, priljubljeni med ruskimi turisti. Foto: EPA
V Rusiji so se ljudje zbrali na demonstracijah proti Turčiji. Oblasti pozivajo tudi k bojkotu letovanja na turški rivieri, priljubljeni med ruskimi turisti. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je ostro obsodil sestrelitev in opozoril, da bo imela tragične posledice za rusko-turške odnose. Foto: EPA
false
Turčija je v torek ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo, ker naj bi kršilo turški zračni prostor. Foto: EPA
Zaostreni odnosi med Rusijo in Turčijo
Moskva bo prekinila vojaško sodelovanje z Ankaro

Moskva medtem zatrjuje, da se Rusija zaradi incidenta, ki ga je Putin označil za "nož v hrbet", ne namerava podati v vojno s Turčijo.
"Nemogoče je, da bi niti za sekundo kršila njihov zračni prostor," je preživeli pilot Konstantin Murakhtin povedal za ruski kanal Rossiya 1. "Letela sva na višini 6.000 metrov v popolnoma jasnem vremenu in vseskozi sem imel popoln nadzor nad najino traso leta."

Murakhtin, ki so ga po zasilni izstrelitvi našli pripadniki sirske vojske in ga prepeljali v rusko oporišče v Siriji, je ob tem zanikal tudi, da naj bi Turčija letalo pred sestrelitvijo opozorila. "Nobenega opozorila ni bilo, ne po radiu ne vizualno. Nobenega stika ni bilo," je dejal.
Tem trditvam sicer oporeka zvočni posnetek, ki ga je objavila turška televizija Fox, na katerem je po njihovih trditvah slišati opozorila pilotov turških lovcev ruskemu suhoju, preden so ga sestrelili. "Približujete se turškemu zračnemu prostoru, takoj spremenite smer proti jugu," reče glas v angleščini. Verodostojnost posnetka še ni bila potrjena.

Enega pilota uporniki ubili
Prvega pilota so, ko je s padalom letel proti tlom, ustrelili uporniki v Siriji. V torek je bil ubit še en ruski vojak - ko so z vojaškim helikopterjem iskali pogrešana pilota, so ga uporniki ustrelili in ubili, helikopter pa sestrelili. Oba pilota in vsi vpleteni v reševalno operacijo bodo odlikovani.
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan medtem trdi, da je bilo rusko letalo zaradi 17-sekundnega vdora v njihov zračni prostor sestreljeno nad turškim ozemljem, a da je strmoglavilo na sirsko stran, njegovi deli pa da so ranili dva turška državljana. Pred tem so po trditvah Ankare letalo v petih minutah opozorili desetkrat.

"Naš namen ni stopnjevati tega incidenta, mi le branimo svojo varnost in pravice svojih bratov," je dejal Erdogan in dodal, da bodo sprejeli vse preventivne ukrepe, "s katerimi bodo zajezili prihod novih beguncev iz Sirije".

Prvi ukrep: Raketni protiletalski sistem
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je kot prvi ukrep Kremlja po turški sestrelitvi ruskega vojaškega bombnika napovedal, da bo Rusija v svojem vojaškem letalskem oporišču Hmeimim v pokrajini Latakiji, kjer se je zgodil torkov incident, postavila raketni protiletalski sistem zračne obrambe S-400, poroča RT.

"Sprejeli bomo ukrepe, s katerimi bomo okrepili zračno obrambo. Pred obalo Latakije bomo poslali križarko Moskva, opremljeno s protiletalskim sistemom, podobnim S-300. Opozarjamo, da bomo uničili vse tarče, ki bodo predstavljale morebitno nevarnost," je sporočil ruski general Sergej Rudskoj.

Rusija z dokaznim posnetkom
Že v torek je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da je bilo letalo sestreljeno nad ozemljem Sirije, "padlo je štiri kilometre od meje s Turčijo". Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek, iz katerega je razvidno, da rusko letalo niti v enem trenutku ni zapustilo sirskega zračnega prostora in da je bilo tarča napada, medtem ko je izvajalo legitimne manevre nad Sirijo.

Neimenovani ameriški predstavnik pa je za agencijo Reuters dejal, da ZDA na podlagi podatkov o količini infrardeče energije, ki jo je oddalo letalo, sodijo, da je bilo letalo res sestreljeno nad sirskim ozemljem, a po tem, ko je za kratek čas vstopilo v turški zračni prostor.
Putin: Namerna islamizacija Turčije
Putin je danes ponovil, da vodstvo Turčije "namenoma podpira islamizacijo v svoji državi"."Težava ni v včerajšnjem dogodku. Opažamo, da trenutno turško vodstvo že več let vodi politiko islamizacije države". Ruski premier Dmitrij Medvedjev je dejal, da Ankara brani IS in da imajo določeni turški uradniki koristi od nezakonitega trgovanja z nafto z omenjeno skrajno islamsko skupino v Siriji.

"Ravnanje Turčije dejansko ščiti Islamsko državo," je dejal Medvedjev. "To ni presenečenje, vsaj ne glede na informacije, ki jih imamo, da imajo nekateri turški uradniki koristi od nezakonite preprodaje z nafto, ki jo črpajo iz naftnih črpališč, pod nadzorom IS-a." In še, "nespametna in kriminalna dejanja turških oblasti ... so postavila na tnalo odnos med Rusijo in Natom, kar ne more biti upravičeno pod nobenim pogojem, niti s sklicevanjem na varovanje državnih mej," je dejal Medvedjev. Turčija je tako po včerajšnjem incidentu sklicala zasedanje Nata, ne da bi predtem stopila v stik z Rusijo.
Kljub razgretim strastem pa ruski zunanji minister Sergej Lavrov zatrjuje, da se Rusija ne namerava podati v vojno s Turčijo. Bo pa Moskva po njegovih besedah "resno prevrednotila" vezi s Turčijo. "S Turčijo se ne nameravamo bojevati, naš odnos do turškega naroda se ni spremenil," je povedal Lavrov, a dodal: "Imamo pa vprašanja za turško vodstvo."

Napad Turčije na rusko letalo je po besedah Lavrova podobno načrtovani provokaciji. "Imamo resne pomisleke, da je to bilo nenamerno dejanje, to je zelo podobno načrtovani provokaciji," je pojasnil ter dodal, da so napadi, podobni torkovemu, absolutno nedopustni.

Gospodarske sankcije
Vseeno pa Moskva razmišlja, da bi odpovedala več pomembnih projektov s Turčijo in prepovedala delovanje turških podjetij na ruskem trgu. Rusija je svojim državljanom že svetovala, naj ne potujejo v Turčijo, pri čemer se je sklicevala na teroristično grožnjo. Rusija bi lahko celo odstopila od plinskega projekta turški tok, ki bi moral potekati čez turško ozemlje.
Pred turškim veleposlaništvom v Moskvi se je sicer danes zbralo nekaj sto mladih aktivistov, ki so nosili transparente s protiturško vsebino in zgradbo obmetavali s kamni in jajci. Policija jih je pozvala, naj prenehajo, vendar ni posredovala. Protestniki so vzklikali gesla proti Erdoganu, na enem od transparentov pa je pisalo "Turčija, ostala boš brez plina".

Zaostreni odnosi med Rusijo in Turčijo
Moskva bo prekinila vojaško sodelovanje z Ankaro