Putin je ponosen na nov mejnik. Foto: Reuters
Putin je ponosen na nov mejnik. Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem povedal, da se je prodaja orožja v zadnjih dveh letih podvojila.

Trgovino z orožjem je označil za "učinkovit instrument promocije naših nacionalnih interesov, tako političnih kot gospodarskih" in dodal, da orožje izvažajo v 55 držav.

To je sporočil, medtem ko je Moskva deležna kritik zaradi prodaje bojnih helikopterjev Siriji in pozivov Zahoda in Arabske lige, naj konča vojaško sodelovanje s sirskim režimom v času, ko je tamkajšnji konflikt zahteval že več kot 15.000 življenj.
Tik za ZDA
Rusija je dobavo bojnih helikopterjev Damasku opravičila s tem, da so bila naročena pred leti in da so bila v Rusiji na rednem popravilu. Putin pa je danes, ne da bi omenjal Sirijo, dejal, da "Rusija vedno izpolni vse svoje obveznosti".

Rusija, po ZDA druga največja izvoznica orožja na svetu, je sicer lani prodala za rekordnih 13,2 milijarde dolarjev orožja, čeprav je utrpela izgubo skoraj štirih milijard dolarjev zaradi spremembe režima v Libiji, ki je bil partner Moskve še iz časov nekdanje Sovjetske zveze.

Letno na globalni ravni prodajo za 70 milijard dolarjev konvencionalnega orožja. Največ, kar 40 odstotkov te trgovine odpade na ZDA, ob Rusiji pa ji sledijo Velika Britanija, Kitajska, Francija in Nemčija.