Obama zagotavlja, da bo operacija v Siriji potekala v omejenem obsegu. Foto: EPA
Obama zagotavlja, da bo operacija v Siriji potekala v omejenem obsegu. Foto: EPA
Ameriške ladje v Sredozemskem morju
ZDA so zanikale, da so v Sredozemskem morju izvedle vojaško vajo. Foto: EPA
Humanitarna kriza v Siriji
Na blejskem forumu o kriziji v Siriji

"To je nekaj, kar morajo ZDA storiti kot država. Podprl bom predsednikov poziv k akciji in menim, da bi ga morali tudi moji kolegi," je dejal Boehner. Da bo kongres podprl resolucijo o Siriji, je pričakovano prepričana tudi Nancy Pelosi, vodja demokratov v predstavniškem domu.

Kongresniki bodo o resoluciji o Siriji glasovali po vrnitvi s počitnic 9. septembra, do takrat pa Obamova administracija pospešeno lobira. Kot je poudaril Obama, bo operacija "omejena in proporcionalna", hkrati pa poudarja, da Sirija ni ne Irak ne Afganistan. Obama je ponovil, da močno verjame, da je Asadov režim uporabil kemično orožje, ki je pobilo tisoče ljudi, od tega 400 otrok. Kot zatrjuje, bo misija omejena, kar pomeni, da ne bo časovno neomejena, prav tako pa ne bo poslal v Sirijo ameriških vojakov.

Ban: Če bo uporaba kemičnega orožja potrjena, mora VS ukrepati
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je opomnil, da je uporaba sile legitimna le, kadar gre za samoobrambo ali kadar jo potrdi Varnostni svet. Njegove besede postavljajo pod vprašaj legitimnost ameriških načrtov za napad na Sirijo brez podpore VS-ja. Prvi mož Svetovne organizacije je dejal, da mora Varnostni svet - če bodo inšpektorji potrdili, da je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje -, preseči razlike med članicami in ukrepati.

Izrael in ZDA preizkusili ameriški protiraketni sistem
Rusija je sicer danes zaznala dva balistična "objekta", ki sta pristala v morju. Izrael je najprej zanikal vpletenost, nato pa priznal, da so skupaj z ZDA izvedli preizkus ameriškega obrambnega protiraketnega sistema v Sredozemskem morju. "Izrael rutinirano izvaja preizkuse ob svoji obali in tako testira svoje balistične sposobnosti," je dejal neki neimenovani ameriški uradnik.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes izraelske protiraketne sisteme označil kot nacionalni "železni zid". "Ta nam omogoča, da se lahko sami zaščitimo. Kdor koli bi nam želel škoditi, je zanj bolje, da tega ne stori." Izraelski obrambni minister je na vprašanje, ali se niso preizkusi pojavili v nepravem trenutku, saj so vse oči uprte v mogoči napad na Sirijo, odgovoril, da Izrael ves čas ohranja svojo vojaško pripravljenost, to pa vključuje tudi preizkuse na terenu.

Incident se je zgodil v času priprave zahodnih držav na napad na Sirijo. Rusija namreč ni zadovoljna z okrepljeno prisotnostjo ameriških ladij v Sredozemskem morju, potem ko je ameriški predsednik napovedal vojaško posredovanje v Siriji.

Francoski predsednik Francois Hollande je pred sredo, ko bo o Siriji razpravljal francoski parlament, dejal, da ne izključuje možnosti, da bo zahteval glasovanje parlamenta o sodelovanju Francije v morebitnem vojaškem posegu v Siriji. A po besedah ministra za odnose s parlamentom Alaina Vidaliesa, bo francoski parlament z glasovanjem počakal na ameriški kongres.

EU čaka na poročilo inšpektorjev ZN-a
Pred končno sodbo o odgovornosti za kemične napade želimo počakati na končno poročilo ZN-a, je poudaril tiskovni predstavnik visoke zunanjepolitične predstavnice Unije Catherine Ashton, Michael Mann. K temu je sicer dodal, da "nimajo dokazov o nasprotnem". "Mednarodno skupnost pozivamo k odločnemu ukrepanju ... A počakajmo najprej na sklepne informacije, še posebej na poročilo preiskovalcev ZN-a," je dejal." Pomembno je, da mednarodna skupnost deluje enotno in da se najde diplomatska rešitev," je še izpostavil.

O Siriji bodo v Vilni v četrtek in petek na neformalnem zasedanju razpravljali obrambni in zunanji ministri držav članic EU-ja.

Od doma že dva milijona Sircev
Sirija se medtem spopada z vse večjo humanitarno katastrofo. Združeni narodi ugotavljajo, da je državljanska vojna v Siriji z domov pregnala že tretjino prebivalcev in s tem sprožila humanitarno katastrofo stoletja, ki je svet ni videl od genocida v Ruandi.

Humanitarna kriza v Siriji
Na blejskem forumu o kriziji v Siriji