Ruska mafija naj bi imela kar pol milijona članov. Foto: EPA
Ruska mafija naj bi imela kar pol milijona članov. Foto: EPA
Aretacija
Med italijanskimi so najbolj poznane sicilijanska, neapeljska in kalabrijska mafija. Foto: EPA

Merilo za razvrstitev moči in vpliva kriminalnih združbo po svetu so: vpliv v organiziranem kriminalu, uboji, trgovina z mamili in orožjem ter pogostost in predrznost ropov.

Na vseh koncih sveta
Najmočnejša mafija je po Interpolovih podatkih ruska, za katero menijo, da ima več kot pol milijona članov, nadzorovala pa naj bi kar 70 odstotkov ruskega gospodarstva. Za njo je italijanska mafija, ena najstarejših tovrstnih združb na svetu, ki naj bi imela kar 65 milijard evrov gotovinskih rezerv.

Na tretje mesto so se uvrstili kolumbijski narkokarteli, ki so zelo močni postali zaradi tihotapljenja nezakonitih mamil v ZDA v 60. letih. Za njimi so kitajski mafijci, znani predvsem po velikih zaslužkih zaradi tihotapljenja nezakonitih priseljencev, nadzorovali pa naj bi tudi dve tretjini svetovne trgovine s kokainom.

Pripadniki japonske mafije, imenovani jakuze, so za njimi. Imajo 110.000 članov, ki so dejavni predvsem pri igrah na srečo, pornografiji, pranju denarja in prostituciji. Na šestem mestu je mehiška mafija, katere zametki segajo v ameriške zapore. Njenih 30.000 članov se v glavnem ukvarja s čezoceanskim prekupčevanjem z mamili in orožjem ter z organiziranjem prostitucije.

Izraelci nadzorujejo posel s hašišem
Izraelci zavzemajo sedmo mesto. Veljajo za izredno krute in brezsrčne mafijce, ki imajo monopol nad izvozom hašiša. Pogosto jih povezujejo s srbskim podzemljem, ki velja za osmo najvplivnejšo mafijsko združbo na svetu, predvsem po "zaslugi" odlične organiziranosti in povezav, saj deluje v več kot desetih državah. Na Interpolovem spisku je 350 državljanov Srbije, ki so najtesnejši sodelavci vodij največjih kartelov na svetu.

Za njimi je albanska mafija, ki je svoje lovke začela širiti v 80. letih prejšnjega stoletja, njena specialnost pa so nezakonita trgovina z narkotiki, orožjem in ljudmi. Njeni pripadniki slepo sledijo kodeksu, staremu skoraj šest stoletij. Za njmi so Jamajčani, poznani po prekupčevanju z mamili in naročenimi umori.