Putinu mnogi očitajo, da si skuša z novim zakonom še bolj pokoriti nasprotnike. Foto: EPA
Putinu mnogi očitajo, da si skuša z novim zakonom še bolj pokoriti nasprotnike. Foto: EPA

V svetu federacije je sporno zakonodajo, ki je dvignila prah tako v Rusiji kot v svetu, podprlo 132 poslancev. Eden je glasoval proti in eden se je vzdržal.

Do zdaj je bila najvišja globa za udeležbo na nedovoljenih protestih 5.000 rubljev oziroma 120 evrov, medtem ko se je zdaj povišala za kar 60-krat in bo znašala 300.000 rubljev oziroma 7.200 evrov.

Organizatorji nedovoljenih demonstracij bodo morali za kazen plačati do pol milijona rubljev oziroma 23.800 evrov.

Nova zakonodaja predvideva kazni tudi za organizatorje srečanj večje skupine ljudi, pri katerih sicer ne gre za javne prireditve, a motijo javni red in mir.

Samo še Putinov podpis
Preden zakon stopi v veljavo, ga mora podpisati samo še ruski predsednik Vladimir Putin, ki pa bo pred tem preveril, ali nova pravila morda omejujejo demokratične pravice in svoboščine državljanov, kar so očitki mnogih kritikov zakona, v katerem vidijo poskus oblasti, da že vnaprej zatre poskuse izražanja javnega nestrinjanja z vladno politiko.

Nasprotniki so tudi prepričani, da se z zakonom Rusija spreminja v policijsko državo. Po mnenju mednarodne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch nova pravila praktično onemogočajo nove proteste.

Opozicijski voditelji menijo, da je Kremelj tako pohitel s sprejemanjem novih pravil, da bi ta lahko začela veljati pred opozicijskimi protesti, ki so napovedani za prihodnji torek.