AfD se je na lanskih parlamentarnih volitvah prvič uvrstila v nemški parlament in celo postala tretja največja stranka v bundestagu za vodilnimi krščanskimi demokrati in socialdemokrati. Foto: Reuters
AfD se je na lanskih parlamentarnih volitvah prvič uvrstila v nemški parlament in celo postala tretja največja stranka v bundestagu za vodilnimi krščanskimi demokrati in socialdemokrati. Foto: Reuters

Po pisanju FAZ-a gre za prvi znani primer podpore AfD-ju iz Rusije v večjem znesku. Predsednik odbora nemškega parlamenta za zunanje zadeve Norbert Rötgen iz krščansko-demokratskega CDU-ja je zato od AfD-ja že zahteval pojasnila.

"Za katerega deželnega ali parlamentarnega poslanca bi Rusi plačali 25.000 evrov?" se je vprašal in dodal, da je nekdo nekdanjo vodjo AfD-ja Frauke Petry očitno imel za človeka, ki ga je vredno podpreti.

Najem letala naj bi stal 25.000 evrov, Petryjeva, ki je bila del delegacije v Rusiji, pa navedb nemškega časopisa ni komentirala.

Omid Nouripour iz vrst nemških Zelenih je dodal, da Rusija podpira skrajno desnico po vsej Evropi. "A prvič je dokazana tudi povezava z AfD-jem. To je usodno in zastrašujoče. S tem je AfD podaljšana roka Putina v nemškem parlamentu."

Rusi videli dolgoročno?
AfD v času obiska v Rusiji še ni bila v nemškem parlamentu, izidi na deželnih volitvah pa so že napovedovali njegov vstop v bundestag.

Kot pišejo pri FAZ-u, je stranka izstopala s pozitivnim odnosom do Rusije, celo do ruske priključitve Krimskega polotoka. Rusi so novo silo na nemškem političnem parketu zato povabili v Moskvo, v skladu z uveljavljenostjo stranke in položajem v nemški politiki pa so AfD povabile tudi lokalne oblasti v Moskvi.

Uradno so bili predstavniki AfD-ja na obisku v Rusiji, da bi se visoki predstavniki deželnih vlad iz vrst AFD-ja z ruskimi lokalnimi oblastmi dogovarjali o bodočem sodelovanju. Zadnji dan je sledilo nepričakovano vabilo ruske dume za pogovore, in ker so imeli nemški politiki težave s terminom zaradi odhoda letala nazaj v Berlin, so jim ruski gostitelji plačali najem zasebnega letala.

Po navedbah nemškega časopisa to ni bil edini polet, ki ga je uradna Moskva plačala AfD-ju, ta pa je bil tako nagrajen za proruska stališča v Nemčiji in Evropi. V preteklosti naj bi se to zgodilo najmanj dvakrat.