Po spletu se je razširila fotografija mučenja istospolno usmerjenega fanta, ki ga pripadnika 'antipedofilskega' gibanja zasmehujeta, ga pobarvata z rdečo barvo in mu v roke potisneta spolno igračko. Foto: Facebook
Po spletu se je razširila fotografija mučenja istospolno usmerjenega fanta, ki ga pripadnika 'antipedofilskega' gibanja zasmehujeta, ga pobarvata z rdečo barvo in mu v roke potisneta spolno igračko. Foto: Facebook
Ustrahovanje 15-letnega fanta sredi nekega blokovskega naselja. Foto: Youtube
Nasilje na paradi ponosa v Sankt Peterburgu. Foto: EPA

Spectrum Human Rights Alliance (SHRA), aktivistična skupina za pravice istospolnih v vzhodni Evropi, trdi, da je kampanjo, imenovano Occupy Pedophilyaj in Occupy Gerontilyaj, lansiral nekdanji skinhed in ruski ultranacionalist Maksim "Mesarski nož" Marcinkevič pod pretvezo popisa pedofilov.

A, kot poroča Huffington Post, naj bi si skupina za tarčo vzela najstniške fante, ki odgovarjajo na osebne oglase istospolno usmerjenih na VK.com, ruski različici Facebooka. Člani skupine naj bi nato pričakali fante, ko se ti prikažejo na domnevnem zmenku, nato pa jih ustrahujejo in celo mučijo, celotno dogajanje tudi posnamejo, fotografije pa objavijo na Facebooku.

"Borci proti kriminalu"
"Ti samooklicani 'borci proti kriminalu' svoja dejanja izvajajo sredi belega dne, pogosto kar zunaj, kjer so jasno vidna splošni javnosti, ki pa gre brezbrižno mimo ali pa dejanja celo pohvali," je zapisal SHRA na svoji spletni strani. "Videoposnetke ustrahovanja in mučenja nato povsem svobodno razpečujejo po spletu, da bi tako razkrili istospolno usmerjene najstnike njihovim šolam, staršem in prijateljem. Številne žrtve so tako prignali do samomora, drugi pa so globoko travmatizirani."

SHRA izpostavlja na YouTubu objavljen video, na katerem vidimo skupino mladih - domnevno povezano z omenjenim gibanjem - kako sredi blokovskega naselja zaslišuje najstnika. Skupina se približa 15 let staremu fantu in ga vpraša, ali je prišel sem na srečanje s "stricem Dimo". Nato ga odvedejo do klopi in nadaljujejo zasliševanje.

Sprašujejo ga, zakaj je prišel na srečanje z Dimo in fant prizna, da je prišel zaradi seksa, morda za denar. Čeprav ga člani skupine zasmehujejo, se občasno do fanta vedejo prijateljsko in ta jim je pripravljen priznati kar precej o sebi in svojih spolnih nagnjenjih.
A proti koncu posnetka se agresija skupine zaostri in na neki točki neki fant urinira v steklenico, nato pa skuša zliti vsebino steklenice na fantovo glavo. Spet drugi 15-letnika brcne. Nato je video (ogledate si ga lahko spodaj) prekinjen.

"Vse bi jih pobil"
Da bi izvedel kaj več o gibanju, se je ruski spletni časnik Lenta pred časom srečal s člani Occupy Pedofilyay. "Ne maramo homoseksualcev," pove vodja neke lokalne izpostave gibanja. "Če bi bilo po moje, bi jih vse pobil, a vlada tega ne dovoljuje." In še: "Mislim, da so v bistvu vsi homoseksualci pedofili. Ko enkrat zaviješ na tisto stran, lahko zaviješ še enkrat. Danes so mu všeč fantje, jutri mu bodo otroci. Niso primerni za življenje v družbi."

V Rusiji so se sicer v zadnjem času protigejevska stališča še zaostrila. Tako je policija na nedavnih (nedovoljenih) Paradah ponosa v Moskvi in Sankt Peterburgu udeležence shoda pretepla in aretirala, pred tedni pa je predsednik Vladimir Putin uzakonil t. i. zakon o homoseksualni propagandi, ki nalaga kazni osebam, za katere sodišče odloči, da so krive razpečevanja podatkov o homoseksualnosti mladoletnikom. Samo ta teden so bili na podlagi tega zakona aretirani štirje nizozemski turisti, ki so snemali dokumentarni film o življenju istospolnih v Rusiji.