Ob meji z Ukrajino je več deset ruskih oklepnikov. Foto: EPA
Ob meji z Ukrajino je več deset ruskih oklepnikov. Foto: EPA
Ruski konvoj
Ruski konvoj se je ustavil 20 kilometrov od meje z Ukrajino. Foto: EPA
Konvoj se je ustavil v Rusiji

Tuji mediji so poročali, da so ukrajinski cariniki že začeli pregledovati konvoj 280 tovornjakov z okoli dva tisoč tonami pomoči v obliki vode, hrane za dojenčke in drugih nujnih potrebščin. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, pa je tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrej Lisenko pojasnil, da se nadzor konvoja še ni začel.

Pomoč je sicer namenjena prebivalcem na vzhodu Ukrajine, kjer potekajo spopadi med vladnimi silami in proruskimi uporniki.

Ukrajinski mejni organi namreč po njegovih besedah od Rdečega križa še niso prejeli potrebnih dokumentov o pošiljki, ki jo prevažajo ruski tovornjaki. Brez kontrole Ukrajina dostave ruske pomoči na svoje ozemlje ne bo dovolila. Takoj ko bodo vse formalnosti razjasnjene in opravljene, pa naj bi jo pod vodstvom Rdečega križa prepeljali v mesto Lugansk na vzhodu Ukrajine.

Tiskovna predstavnica Rdečega križa Viktoria Sotikowa je medtem zahteve Kijeva po več informacijah z njihove strani zavrnila, poroča dpa. Potrebne dokumente mora Kijevu dostaviti Rusija in ne mi, je dejala.

Rdeči križ sicer po njenih besedah potrebuje potrditev Kijeva, da je bil tovor pregledan in da res gre za humanitarno pomoč. Poleg tega Rdeči križ še naprej zahteva varnostna jamstva tako Kijeva kot proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine.

Ruski konvoj sicer od četrtka stoji pri ruskem kraju Kamensk-Šahtinski, nedaleč od prehoda Doneck na meji z Ukrajino, okoli 100 kilometrov vzhodno od Luganska.

Nato: Ruski oklepniki so prestopili ukrajinsko mejo
Novinarji Reutersa, BBC-ja in AFP-ja so nedaleč od humanitarnega konvoja opazili več kot deset ruskih vojaških vozil, ki naj bi se pomikala proti Ukrajini. Predtem sta novinarja britanskih časopisov Guardian in Telegraph poročala, da je ponoči čez mejo v Ukrajino že vdrlo več kot 20 ruskih oklepnikov, cisterne z gorivom in druga logistična vozila z ruskimi registrskimi tablicami.

Na vprašanje o tem je tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Oleksij Dmitraškivski odgovoril, da takšni prehodi meje na ukrajinsko ozemlje potekajo tako rekoč vsak dan zato, da izzivajo ukrajinsko stran. "Prejšnja noč ni bila izjema. Nekaj oklepnikov je prečkalo mejo. Poizvedujemo o količini in številu ljudi, ki so prečkali mejo," je povedal.

Da so ruski oklepniki vstopili v Ukrajino, trdi tudi generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen. Kot je opozoril, gre za nov dokaz, da želi Rusija destabilizirati svojo zahodno sosedo. "To potrjuje, da iz Rusije na vzhod Ukrajine teče tok orožja in borcev. Gre tudi za jasen znak ruskega sodelovanja pri destabilizaciji vzhoda Ukrajine," je še povedal Rasmussen in Moskvo pozval, naj preneha podpirati proruske upornike in naj začne dialog z ukrajinsko vlado.

FSB: Ruske enote delujejo znotraj Rusije
Ruska obveščevalna služba FSB je ta poročila zanikala. Kot pravi, so bile na mejo razporejene enote, da bi jo varovale, vendar delujejo zgolj na ruski strani, poroča ruska televizija RT. Rusija je okrepila varovanje na meji z Ukrajino, poroča RT, saj je lokalno rusko prebivalstvo po besedah predstavnika FSB-ja pod nenehno grožnjo zaradi "rednega čezmejnega obstreljevanja" in vedno številnejšega "množičnega prehoda meje" ukrajinske vojske.

Kijev: Uničili smo ruske oklepnike
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je medtem sporočil, da je ukrajinska vojska uničila večino ruskih oklepnih vozil, ki naj bi ponoči prečkala ukrajinsko-rusko mejo. Večji del ruskih vozil je že čez noč uničilo ukrajinsko topništvo, so razkrili v njegovem uradu.

Rusija se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na Porošenkove trditve še ni odzvala, Kijev pa dokazov o spopadih, o katerih govori Porošenko, še ni predložil. Če bo to storil, torej če bo recimo pokazal ostanke uničenih ruskih vozil na svojem ozemlju, bo to dalo dodatno težo trditvam ukrajinske vlade in Zahoda, da Moskva dejavno podpira proruske upornike na vzhodu Ukrajine in jim čez mejo pošilja borce in vojaško opremo. To bi lahko posledično vodilo še v ostrejše sankcije proti Rusiji, še poroča dpa.

Rusija zavrača skrite namene
V Kijevu in zahodnih državah se bojijo, da bi ruska stran humanitarni konvoj izkoristila za prikrito vojaško posredovanje na vzhodu Ukrajine, a Moskva te obtožbe zavrača in zatrjuje, da gre izključno za pomoč. Rusija je na meji z Ukrajino nakopičila okoli 40.000 svojih vojakov skupaj s težko oborožitvijo, pri čemer zagotavlja, da ne namerava napasti Ukrajine.

Litovski zunanji minister Linas Linkevičius je dejal, da ima poročila o tem, da so ponoči čez mejo prenesli 70 kosov ruske vojaške opreme. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi razmer, saj na eni strani neprestano govorimo o tako imenovanem humanitarnem konvoju, hkrati pa smo priča stopnjevanju napetosti," je dejal ob prihodu na izredno zasedanje vodij diplomacij Evropske unije v Bruslju.

Več kot 2.000 žrtev spopadov
V Lugansku in Donecku, glavnih utrdbah proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, ki pa jih ukrajinska vojska obkoljuje, se medtem nadaljujejo spopadi. Samo v Donecku je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 11 civilistov in osem ranjenih, so sporočile lokalne oblasti. Predtem so v četrtek sporočili, da je bilo v 72 urah ubitih 72 civilistov.

V obeh mestih, ki sta pod nadzorom upornikov in tarči ofenzive ukrajinskih varnostnih sil, po navedbah človekoljubnih organizacij ljudem primanjkuje hrane in vode. Od začetka spopadov, ki jih je spodbudila zamenjava oblasti v Kijevu, je v nasilju na vzhodu Ukrajine umrlo več kot 2.000 ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek obiskal Krimski polotok, ki si ga je Rusija priključila marca ob številnih kritikah mednarodne skupnosti. Ukrajinske oblasti so uradno protestirale zaradi obiska in ga označile za kršitev ukrajinske ozemeljske celovitosti. Putin je odvrnil, da je cilj Rusije ustavitev prelivanja krvi v Ukrajini. Po Putinovih besedah se Rusija ne bi smela ograjevati od zunanjega sveta, a po drugi strani ne bo dovolila, da ji kdor koli grozi s predrznostjo.

Konvoj se je ustavil v Rusiji