Predlog zakona bo šel še v tretje branje v ruski dumi. Foto: EPA
Predlog zakona bo šel še v tretje branje v ruski dumi. Foto: EPA

Predlog zakona je v drugem branju podprlo 443 poslancev ruske dume, proti pa ni glasoval nihče. Tretje branje zakona bo sledilo 21. junija, nato pa bo ta romal v zgornji dom parlamenta, kjer prav tako ni pričakovati ovir za njegovo potrditev.

Končno besedo bo imel ruski predsednik Vladimir Putin, ki je sicer že dal jasno vedeti, da bo zakon podpisal.

"Spoštujemo naše partnerje, a jih prosimo, da spoštujejo kulturno tradicijo Rusije ter etične, zakonske in moralne standarde," je dejal.

Glede na zakon ruskih otrok ne smejo posvojiti "istospolne osebe, katerih zveza je priznana kot poroka in ki je bila registrirana v državi, kjer so tovrstne zveze dovoljene, kot tudi državljani teh držav, ki niso poročeni".

Ena izmed avtoric amandmajev Elena Mizulina je pojasnila, da sprejetje zakona de facto odpravlja vsakršno možnost, da bi tujci "netradicionalne spolne usmerjenosti" posvojili ruske otroke.

"Otrok mora imeti mater in očeta, otrok v družini je ideja, okoli katere se vrti svet," je sprejetje zakona komentiral namestnik predsednika dume Sergej Železnjak.

Do zdaj so poroke istospolnih parov uzakonili v 14 državah, nazadnje v Franciji, med drugim pa jih dovoljujejo v Kanadi, Belgiji in Španiji.