Arsenij Jacenjuk je pojasnil, da bi neizogibno sledila destabilizacija države, če ne bi oblikovali nove vlade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Arsenij Jacenjuk je pojasnil, da bi neizogibno sledila destabilizacija države, če ne bi oblikovali nove vlade. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Eden izmed njih naj bi bila že dalj časa trajajoča politična kriza v ukrajinski vladi, ki da je bila po njegovih besedah sprožena umetno in je za nekatere politike postala zelo osebna. "Želja, da bi zamenjali eno osebo, je zameglila um politikom in paralizirala njihovo voljo, da bi v državi sprožili resnične spremembe."

Dodal je, da je njegova vlada "najboljša v zgodovini Ukrajine" in "manifestacija nove Ukrajine". Ob tem ni skril, da so njegovi cilji višji od tega, da je le predsednik vlade: "Nov zakon o volitvah, reforma ustave, reforma sodstva, nadzor koalicije nad smernicami nove vlade, mednarodna podpora Ukrajini, članstvo Ukrajine v Evropski uniji in Natu - to je edini del mojega programa," je dejal.

Za novega premierja je predlagal Volodimirja Groismana.

Jacenjukova prozahodna vladna koalicija je februarja izgubila večino v parlamentu, ko je stranka Samopomoč napovedala izstop. Že prej je iz koalicije izstopila stranka Domovina nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko.

Premier z nizko podporo
Podpora ukrajinskemu premierju Jacenjuku je izjemno padla, saj ga javnost krivi za propadlo gospodarstvo in nesposobnost, da bi izvedel reforme, ki jih je načrtoval po prevzemu funkcije in odstavitvi (nekateri omenjajo tudi izraz "državni udar") prejšnjega premierja Viktorja Janukoviča leta 2014.

Zadnji spodrsljaj pa je povezan s političnim škandalom, ko je zaradi neuveljavitve ključnih ukrepov za prestrukturiranje, ki so potrebni za gospodarsko rast, odstopil minister za gospodarstvo Aivaras Abromavicius, saj naj bi mu to preprečevala visoka stopnja koruptivnosti in političnih pritiskov v ukrajinski vladi.

Visoka stopnja korupcije v Ukrajini
Poročilo, ki ga je januarja letos objavila organizacija Transparency International, kaže, da Ukrajina zaseda 130. mesto od 167 na lestvici zaznave korupcije v državi v letu 2015. "Jaz in moja ekipa nismo pripravljeni kriti starih in ustvarjati novih shem delovanja, ki so usmerjene v korist posameznih političnih in gospodarskih akterjev," je dejal Abromavicius.