Protesti proti Putinu se vrstijo. Foto: EPA
Protesti proti Putinu se vrstijo. Foto: EPA
Vodja gibanja Leva fronta Sergej Udalcov je pred dnevi takole protestiral proti Putinu in zahteval svobodo za politične zapornike. Foto: EPA

Zakon, ki je sprožil buren odziv opozicije, kot veleizdajo obravnava tudi posredovanje potencialno škodljivih informacij mednarodnim organizacijam.

Predlog novega zakona o veleizdaji, ki ga je 23. oktobra sprejel tudi spodnji dom ruskega parlamenta - duma, je podprlo 138 poslancev v svetu federacije, eden se je vzdržal, nihče pa ni glasoval proti. Preden stopi v veljavo, ga mora sicer podpisati tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki po poročanju ruskih državnih medijev zakon podpira.

Zločin veleizdaje se po novem ne bo več nanašal le na posredovanje tajnih informacij tujim vladam, ampak tudi na svetovanje ali finančno pomoč mednarodnim organizacijam, ki opravljajo dejavnosti, ki so "uperjene proti varnosti Rusiji".

Odprt lov?
Sedanji zakon sicer ne obravnava sodelovanja z mednarodnimi organizacijami, ampak kot veleizdajo navaja samo dejavnosti, ki "ogrožajo zunanjo varnost" države. Poleg veleizdaje zakon predvideva tudi zaporno kazen do štirih let za osebe, ki na nezakonit način - prek ugrabitev, podkupnin ali izsiljevanja - dobijo dostop do državnih skrivnosti.

Ruska opozicija, prav tako kot mnogi aktivisti za človekove pravice in odvetniki, ob tem zaskrbljeno opozarja, da bi nov zakon lahko odprl pot za pregon oseb, ki informacije posredujejo nevladnim organizacijam, kot je Amnesty International, in celo tistim, ki želijo vložiti tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Z zaskrbljenostjo se je na novico o novem zakonu že po potrditvi v dumi odzvala tudi že visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton, ki opozarja, da razširjena definicija veleizdaje otežuje možnosti pritožbe na odločitve sodišča in omejuje možnosti za razvoj civilne družbe v Rusiji. Ashtonova je poudarila tudi, da bo Evropska unija "pozorno spremljala izvajanje zakonskih določil".

Zadnji v vrsti novih zakonov
Gre sicer za zadnjega v vrsti novih ruskih zakonov, ki omejujejo delovanje mednarodnih organizacij v državi. Nedavno je bil tako sprejet zakon, ki nevladne organizacije, sofinancirane iz tujine, označuje kot "tuje agente", kot zločin obravnava obrekovanje in na črni seznam uvršča vladi nenaklonjene spletne strani.

Številni ruski opozicijski aktivisti opozarjajo, da so tovrstni zakoni del širšega vladnega načrta okrniti delovanje opozicije, ki v zadnjih letih čedalje pogosteje protestira proti Putinu, ki se je po koncu premierskega mandata in predsedniških volitvah maja že tretjič vrnil v Kremelj kot predsednik države.