Suhoj superjet 100 so Rusi razvili v sodelovanju z ameriškim Boeingom in italijansko Finmeccanico. Foto: EPA
Suhoj superjet 100 so Rusi razvili v sodelovanju z ameriškim Boeingom in italijansko Finmeccanico. Foto: EPA
Suhoj Superjet 100
Ruski letalski prevoznik Aeroflot je imel nekaj težav z letalom suhoj superjet 100. Marca so morali skrajšati polet zaradi težav z napravo za pristajanje. Foto: Reuters

Ruski suhoj superjet 100, ki lahko prenaša do 98 potnikov, je izginil med predstavitvenim poletom, potniki pa so bili povabljeni gostje.

"Letalo je z radarjev izginilo v okolici mesta Bogor. Še vedno ga iščemo in ne moremo potrditi, ali je strmoglavilo," je pojasnil predstavnik indonezijske agencije za zaščito in reševanje Gagah Prakoso.

Letalo padlo več kot 1.000 metrov
Z letališča Haim Perdanakusuma na vzhodu Džakarte je letalo vzletelo okoli 14. ure po krajevnem času, po 50 minutah pa je z višine 3.000 metrov padlo na okoli 1.800 metrov. Takrat so tudi izgubili stik z letalom.

Oblasti kot vzrok izginotja letala ne izključujejo ugrabitve ali trka letala v bližnji vulkan.

V okolici 2.200 metrov visokega vulkana je takoj stekla reševalna akcija, v kateri sodeluje več sto reševalcev, policistov in vojakov. Dva reševalna helikopterja sta se sicer morala vrniti zaradi gostih oblakov.

Reševanje iz zraka naj bi se nadaljevalo v četrtek, reševanje na kopnem pa poteka naprej in bo potekalo vso noč.

'Letalo pripravljeno na polet'
Vodja civilnega letalstva na indonezijskem prometnem ministrstvu Herry Bakti je pojasnil, da je bilo letalo na drugem predstavitvenem poletu, medtem ko so bili potniki povabljeni gostje. Med njimi so indonezijski poslovneži in predstavniki ruskega veleposlaništva.

Tiskovna predstavnica ruskega proizvajalca letal Olga Kajukova je povedala, da je prvi predstavitveni polet potekal normalno in tudi priprave pred poletom so bile popolne, letalo pa popolno pripravljeno na polet.

Suhoj superjet je srednje veliko potniško letalo, ki ga je Rusija predstavila leta 2008 in lahko sprejme do sto potnikov. Suhoj ima naročila za 170 letal in ima v načrtu izdelati najmanj tisoč letal. Z letalom so imeli nekaj težav pri Aeroflotu, ki je bil pod močnim pritiskom ruske vlade, da v svojo floto doda več ruskih letal.