Potniki na letališču Stansted v Londonu čakajo pred
Potniki na letališču Stansted v Londonu čakajo pred "okencem" Ryanaira za informacije o odpovedanih letih. Odločitev Ryanaira naj bi do 28. oktobra prizadela 400.000 potnikov. Foto: EPA
Ryanair
"Vsem prizadetim strankam se iskreno opravičujemo za odpovedi," je v izjavi za javnost poudaril Ryanairov direktor, pristojen za marketing, Kenny Jacobs. Foto: EPA
Ryanair odpovedal 2.000 poletov

Seznam je zdaj objavljen v celoti, družba pa je svojim potnikom ponudila dve možnosti: vračilo kupnine ali alternativno možnost prevoza na končno destinacijo, je za Radio Slovenija poročala Darja Pograjc.

Potnikom pripada odškodnina med 250 in 600 evri
Damjana Bokal z evropskega potrošniškega centra Slovenije pravi, da obstaja še tretja možnost: "Potniku pripada tudi odškodnina. Ta je odvisna od dolžine leta in za lete do 1.500 kilometrov znaša 250 evrov, za lete med 1.500 in 3.500 kilometrov 400 evrov in za lete, ki so daljši od 3.500 kilometrov, 600 evrov."

Če prevoznik potnika o odpovedi leta ne obvesti več kot 14 dni pred načrtovanim odhodom, mu je glede na evropsko zakonodajo dolžan plačati odškodnino. Irski prevoznik je javnost o svoji nameri obvestil v petek. Prvi leti so bili odpovedani že v soboto in nedeljo. Kako pa je s stroški, ki so vezani na odpoved leta in lahko potniku povzročijo finančno škodo, večjo od odškodnine?

"Po evropski uredbi je odškodnina določena v pavšalnem znesku glede na dolžino leta, vendar uredba ne posega v pravice potnika do dodatne odškodnine. Če torej potnik meni, da je nastala škoda presegla ta znesek, lahko poskuša od prevoznika izterjati to škodo, vendar bo to škodo treba dokazati," je za Radio Slovenija pojasnila Bokalova. Na evropskem potrošniškem centru za Slovenijo še svetujejo, da za lažje dokazovanje shranjujete račune.

Ryanair naj bi želel izboljšati točnost letov
Uradno želi Ryanair z odpovedmi letov izboljšati točnost. Sprva so navedli, da želijo nasloviti težave, ki jih povzročajo zamude pri nadzoru zračnega prometa, stavke in vreme. Kasneje so priznali, da jih tepe tudi preslabo načrtovanje v luči določila, da morajo zaradi novega sistema piloti in drugo kabinsko osebje preostanek dopusta izkoristiti do konca letošnjega leta.

Ryanair naj bi imel težave z iskanjem kadrov
Nekatera poročila navajajo tudi, da ima Ryanair težave z iskanjem novih kadrov, potem ko so številni piloti presedlali h konkurentu Norwegian Air. Nekateri strokovnjaki pa so prepričani, da se Ryanair pripravlja na morebitni potop nemškega Air Berlina, ki bi bil lahko zaradi pomanjkanja sredstev prisiljen predčasno ustaviti svoj letalski promet. V tem primeru bi se sprostili termini poletov, to pa bi lahko izkoristili le letalski prevozniki, ki bi imeli proste kapacitete.

Ryanair odpovedal 2.000 poletov