Pakistan zanika, da podpira oborožene skupine na svojem ozemlju oziroma ne ukrepa proti njim. Foto: Reuters
Pakistan zanika, da podpira oborožene skupine na svojem ozemlju oziroma ne ukrepa proti njim. Foto: Reuters
Pakistan
Pakistan naj bi oboroženim skupinam omogočal izvajanje napadov v sosednjem Afganistanu, Foto: EPA

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Koné Faulkner je dejal, da bo ameriška vojska ta sredstva namenila za druge "urgentne prioritete", poroča BBC.

Ukrep sicer potrebuje podporo ameriškega kongresa. Predsednik Donald Trump je v preteklosti že obtožil Pakistan, da je prevaral ZDA, od katerih je prejel več milijard dolarjev.

Tudi zunanje ministrstvo v Washingtonu je kritiziralo Pakistan, pomembnega ameriškega zaveznika, češ da ni ukrepal proti terorističnim mrežam na svojem ozemlju, vključno z mrežo Hakani in afganistanskimi talibani.

"Nadaljujemo pritiske na Pakistan, naj napada vse teroristične skupine," je dejal Faulkner, ki je pojasnil, da bi morali 300-milijonsko pomoč, ki so jo sicer že pred tem začasno ustavili, uporabiti drugje zaradi "pomanjkanja pakistanskih odločnih dejanj".

Do preklica pomoči prihaja le nekaj dni pred obiskom ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea v Pakistanu, kjer se bo sestal z novim premierjem Imranom Khanom.

Očitki, da Pakistan ponuja zatočišče oboroženim skupinam
Konec vojaške pomoči Pakistanu je ameriška vlada sicer napovedala že januarja letos. Tako ZDA kot druge države se že dolgo pritožujejo, da Pakistan ponuja zatočišče oboroženim skupinam in jim omogoča, da izvajajo čezmejne napade v Afganistanu. Pakistan to zanika.

Mreža Hakani je oborožena skupina, ki se v svojem delovanju osredotoča večinoma na sosednji Afganistan. Ta se že leta pritožuje, da Pakistan mreži Hakani omogoča nemoteno delovanje z njegovega ozemlja.

Skupina je povezana z afganistanskimi talibani, ki predstavljajo veliko grožnjo za afganistansko vlado. Na drugi strani pa se pakistanski talibani, ki so z afganistanskimi sicer povezani, osredotočajo na napade znotraj Pakistana, poroča BBC.

Tako mreža Hakani kot talibani so v Afganistanu v napadih ubili ameriške vojake, ameriški uslužbenci pa že dolgo trdijo, da jim Pakistan, še posebej njegova obveščevalna služba ISI, nudi zatočišče.

ISI je po sovjetskem vdoru v Afganistan leta 1979 začel financirati in uriti borce v tej državi. Po letu 2001 Pakistan sicer sodeluje z zahodnimi državami v bojih proti skupinam, kot je Al Kaida, analitiki pa vseeno pravijo, da Islamabad še naprej podpira in ščiti upornike v Afganistanu. Pakistan naj bi si namreč prizadeval omejiti vpliv Indije v Afganistanu.