Zvezni preiskovalni urad je prijel osumljenca. Foto: EPA
Zvezni preiskovalni urad je prijel osumljenca. Foto: EPA
Pošiljke z eksplozivno vsebino so od ponedeljka dobivale različne javne osebe. Foto: Reuters
Cory Booker
Dva paketa sta bila naslovljena na demokratskega senatorja Coryja Bookerja. Foto: Reuters
Robert de Niro
Sumljivo pošiljko je prejela tudi restavracija filmskega igralca in režiserja Roberta De Nira, ki je prav tako kritičen do predsednika Trumpa. Foto: Reuters
Vsaka oseba, ki je prejela pošiljko, je znana kot kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ugotavlja BBC. Foto: EPA

Oblasti so moškega identificirale kot 56-letnega Cesarja Sayoca, registriranega republikanca, ki živi v Aventuri na Floridi. Ima zgodovino kaznivih dejanj. Leta 2002 je bil aretiran zaradi grožnje z bombo v Miamiju, obsojen pa je bil na enoletno pogojno kazen. Pri 29 letih je bil aretiran tudi zaradi obtožb kraje, obtožen pa je bil tudi goljufije in napada.

Mediji poročajo, da ima vezi z New Yorkom. Njegov kombi je pokrit z nalepkami. Na eni je prikazan Trump, ki sedi na tanku, na drugi pa ima Hillary Clinton tarčo na obrazu, poroča BBC.

Sayoc je osumljen najmanj petih kaznivih dejanj, od sestavljanja eksplozivnih naprav do grožnje nekdanjim predsednikom, zaradi česar mu grozi do 58 let zapora.

Z nevarnimi pošiljkami so ga povezali na podlagi prstnih odtisov in sledov DNK.

Direktor FBI-ja Chris Wray je povedal, da so doslej odkrili 13 sumljivih pošiljk, ki so vse vsebovale podobno eksplozivno napravo – približno 15-centimetrsko cev z uro, baterijo, žicami in gorivom za eksplozijo. Kot je poudaril, ni šlo za potegavščino in te naprave so bile nevarne. Opozoril je tudi, da bodo morda kakšno še našli, prav tako še ni povsem jasno, ali je osumljenec deloval sam ali v skupini.

Več o motivih osumljenca Wray v interesu preiskave, ki se nadaljuje, ni želel govoriti, je pa poudaril, da je bila preiskava zelo obsežna. Potekala je v več ameriških zveznih državah, sodelovalo pa je več različnih agencij in služb. Pohvalil je tudi zelo hiter razplet preiskave in dejal, da "kaj takega običajno vidimo le v filmih".

Trump je medtem delo preiskovalcev pohvalil kot neverjetno dejanje, bombne pošiljke pa označil za dejanja terorizma in podla dejanja, "ki nimajo prostora v državi". "Ne smemo dovoliti, da bi se politično nasilje usidralo v naši državi. Tega ne smemo dovoliti," je v Beli hiši dejal predsednik.

Paketi demokratom in podpornikom
Med drugim so bile pošiljke poslane tudi nekdanjemu predsedniku Baracku Obami, nekdanji demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton in drugim vidnim demokratom ter igralcu Robertu De Niru, televiziji CNN in milijarderju in podporniku demokratov Georgeu Sorosu.

FBI je preiskoval prostore več pošt, da bi izsledil, kdo stoji za bombnimi pošiljkami. Preiskovalci so s slednimi psi in protibombno enoto preiskali prostore pošte v Opa-Locki v Miamiju, saj sumijo, da je bila najmanj ena pošiljka poslana s Floride.

Vsebino pošiljk, v katerih je bil beli prah, preiskujejo v laboratoriju FBI-ja v Quanticu v ameriški zvezni državi Virginija. S policije so sporočili, da "z vsemi pošiljkami ravnajo kot s potencialno eksplozivnimi telesi", saj ne vedo, ali imajo vse pošiljke enake sestavine.

Preiskovalci so med preiskavo pošt na Floridi in Manhattnu odkrili še tri sumljive pakete, naslovljene na demokratskega senatorja Coryja Bookerja in nekdanjega nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti pod Obamovo administracijo Jamesa Clapperja. Bookerju sta bila poslana dva, Clapperju pa en paket, poročajo ameriški mediji.

Nato so našli še dva sumljiva paketa, naslovljena na demokratsko senatorko Kamalo Harris in milijarderja Toma Steyerja, še enega podpornika demokratov.

Clapper je v odzivu na odkritje pošiljke, naslovljene nanj, dejal, da gre za "brez dvoma domači terorizem". Newyorška policija je medtem sporočila, da je pošiljka, najdena na Manhattnu, "zelo podobna drugim, poslanim po državi v zadnjih dneh".

Odkritje je sledilo po tem, ko je bilo po pošti vidnim kritikom ameriškega predsednika Donalda Trumpa poslanih več bomb.

Pošiljke z eksplozivno vsebino so bile po pošti poslane še osmim vplivnim osebam v ZDA, med njimi nekdanji državni sekretarki in demokratki Hillary Clinton, nekdanjemu predsedniku ZDA Baracku Obami ter nekdanjemu podpredsedniku Joeju Bidnu – ta je prejel kar dve.

Med prejemniki so še poslovnež, nekdanji demokrat George Soros, pa nekdanji direktor Cie John Brennan (njemu namenjen paket je bil poslan na urad CNN-a v New Yorku), nekdanji državni tožilec Eric Holder, kongresnica demokratov v Kaliforniji Maxine Waters in igralec Robert DeNiro – pošiljka je sicer prispela v zgradbo, v kateri sta sedež zvezdnikove produkcijske hiše in restavracija Tribeca Grill, katere solastnik je.

Nobena izmed pošiljk sicer ni eksplodirala.

Trump zagotovil, da bodo storilce prijeli
Vsi prejemniki pošiljke so znani kot kritiki Trumpa, ugotavlja BBC, pošiljke pa so bile poslane dva tedna pred delnimi kongresnimi volitvami. "Mediji nosijo odgovornost za vzpostavitev civiliziranega ozračja in končanje neskončne sovražnosti ter stalnih negativnih in pogosto neutemeljenih napadov in zgodb," je v sredo zvečer svoje podpornike nagovoril Trump in poudaril, da imajo mediji ključno vlogo v okviru širših prizadevanj za premostitev razlik in zbliževanje ljudi na nacionalni ravni.

"Nihče ne bi smel lahkomiselno primerjati političnih nasprotnikov z zgodovinskimi podleži, kar se ves čas dogaja. To se mora končati!" je dejal Trump. Njegovi kritiki te komentarje označujejo za hinavske, saj sam pogosto uporablja napadalno retoriko proti nasprotnikom in medijem, poroča BBC.

FBI aretiral osumljenca za bombne pošiljke
Kdo je poslal poštne bombe?
FBI aretiral osumljenca za bombne pošiljke
Kdo je poslal poštne bombe?