S. in J. Amerika
Kuba
Kuba je upala, da bo njeno gospodarstvo spodbudilo ponovno obujanje vezi z ZDA, ki se je začelo pod predsednikom Barackom Obamo. A je proces skoraj povsem zastal pod Obamovim naslednikom Donaldom Trumpom. Foto: Reuters
Kuba
Kuba bo znova začela izdajati dovoljenja za delo v zasebnem sektorju. Foto: Reuters
VIDEO
Kuba predstavlja novo ustavo

Dodaj v

Kuba bo z novo ustavo dovolila zasebno lastnino in istospolne poroke

Trenutna ustava velja od leta 1976
22. julij 2018 ob 11:18
Havana - MMC RTV SLO, Reuters

Kuba je predstavila osnutek nove ustave, v katerem je več novosti – graditev socializma namesto komunizma, poroke istospolnih parov in dovoljenje zasebne lastnine.

Osnutek novega temeljnega dokumenta sicer ohranja Komunistično stranko kot vodilno politično silo v državi, a eden izmed členov govori o tem, da je cilj države graditev socializma. O predlogu nove ustave bodo po pričakovani potrditvi v kubanskem parlamentu odločali še na referendumu. Trenutna ustava je v veljavi od leta 1976.

Nova ustava bo tudi priznala zasebno lastnino, čemur se je kubanski režim z razlago, da gre za "znak kapitalizma", vrsto let upiral. Novost bo omogočila legalizacijo številnih mikropodjetij, ki so se pojavila s tržnimi reformami. Trenutna ustava namreč priznava le zadružne, kmetijske in skupne trgovinske združbe. V skladu z reformami naj bi Kuba znova začela izdajati dovoljenja za delo v zasebnem sektorju, kar je zdaj praktično zamrznjeno. Zasebni sektor na otoku zaposluje okoli 13 odstotkov ljudi. Novo uvedeni nadzor bo od lastnikov podjetij terjal bančne račune, posameznik pa bo lahko pridobil največ eno poslovno licenco, da bi tako preprečili kopičenje bogastva.

Nova funkcija premierja in razpršitev moči
Osnutek želi tudi okrepiti politične institucije in oblikovati bolj kolektivno vodstveno strukturo, potem ko sta državo skoraj 60 let vodila Fidel in za njim še brat Raul Castro. 86-letni Raul je aprila letos nato predal vodenje države Miguelu Diazu-Canelu, ki bo tudi po potrditvi nove ustave ostal predsednik. Služi namreč petletni mandat. Dokument pa uvaja nove zahteve za predsednika države – ob nastopu mandata mora biti mlajši od 60 let, lahko pa opravi dva petletna mandata. Osnutek nove ustave določa tudi, da bo svet ministrov, torej vlado, usmerjal premier. S tem se Kuba vrača k sistemu izpred leta 1976. Kdo bi lahko zasedel mesto premierja in kakšna bodo njegova pooblastila, še ni znano.

V skladu z reformo ustave iz leta 1976 bi temeljna proizvodna sredstva ostala pod centralno oblastjo, tuje investicije pa bi bile prepoznane kot pomembne za razvoj. Komunistična stranka bi sicer ostala "vrhovna vodilna sila družbe in države".

Zakonska zveza kot "zveza dveh ljudi"
Veliko pozornosti pa vzbuja člen, ki bo omogočil poroke partnerjev istega spola. V skladu s predlagano spremembo bo zakonska zveza namreč označena za "zvezo dveh ljudi" in ne več zgolj moškega in ženske, je pojasnil generalni sekretar kubanske vlade Homero Acosta, ki je ob tem dodal: "Načela enakosti, humanosti in pravičnosti v našem projektu bodo okrepljena tudi z možnostjo takšnih porok. Mislim, da je tako prav."

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 22.07.2018 ob 13:49
Še Kubanci nas bodo prehiteli z istospolnimi porokami.Zdaj še čakam na S Korejo
GoodFella
# 22.07.2018 ob 14:58
Alchemist, ne razumem tega, da je Jugoslavijo IMF potopil s krediti. Zakaj? Ker ji je sploh posojal denar ali ker ji ni več posojal denarja? Da se je Juga zakreditirala, si je kar lepo sama kriva. Kdor zapravlja prek svojih zmožnosti, ga pač ne čaka nič dobrega.
sisoruen
# 22.07.2018 ob 16:05
"da so poroke nekaj kar po naravnem načelu združuje moškega in žensko za namen naravne reprodukcije"

LOL... To ni naravno načelo, ampak pogruntavščina ideologij, predvsem verskih, ki so pač homofobijo zagovarjala na tak debilen način. Če bi se šli naravno načelo, potem bi se vsi parili z vsemi, oz. bi imeli hareme, v katerih bih alfa samec oplojeval najbolj plodne samice, ostalim pa ne bi imeli možnosti za to, ker pač njihovi geni ne bi bili dovolj kvalitetni. To je naravno načelo, če pač ti to ni jasno. :D
Prismuknjen
# 22.07.2018 ob 15:24
@Alchemist,

Ja, res je. Meni so pravkar podtaknili kredit za hišo. Ker ga ne bom mogel vrnit, mi bodo rubili vse in me, po tvoje, potopili.
G.Bruno
# 22.07.2018 ob 12:29
Alchemist
Še sedaj bi dobro funkcioniral, če nebi bilo treba kreditov vračat.
Chopin
# 22.07.2018 ob 11:56
To so pa res pozitivne novice za Kubo.
mangrooooo
# 22.07.2018 ob 15:21
Kuba je na pravi poti. Bravo Canel.
mojenovoime
# 22.07.2018 ob 18:15
Leta minevajo, Slovenija pa še kar ni nič naredila v tej smeri. Istospolne poroke bodo počasi dovoljene praktično povsod. Najbolj smešno je pa to, da sebi pljuvamo v skledo, ker smo kot narod zelo zelo prijazni, nevarnosti in kriminala v primerjavi z drugimi državami pri nas skoraj ni - - ampak ko je treba v politiki nekaj premaknit, se pa ne zgodi čisto nič.
Ta država propada. Država nam je dala arbitražni sporazum, pa se ni nič izvedlo v praksi. Tri leta nazaj so sprejeli istospolne poroke, potem so jih pa kar čez noč ukinili. Čisto vsako stvar se pohodi. Temu ne moreš rečt država, enostavno to ni država!
osrdek
# 22.07.2018 ob 14:58
G.Bruno
Saj pa v kapitalizmu jih dejansko ni treba. Nobena razvita zahodna država ne zmanjšuje zunanjega dolga.
samo.jug
# 23.07.2018 ob 22:53
Tako čisto za info. Leta 1991 smo imeli 1,32 miljarde zunanjega dolga (to je cirka 20 % našega BDP danes), leta 2016 ga je bilo že 33,29 milijard evrov (tj. 78,5 % trenutnega BDP). Dolg smo v tem času praktično početverili, krediti pa so šli kam??? No, pojasnite mi kapitalisti, prosim.
samo.jug
# 23.07.2018 ob 22:46
Slovenski kapitalisti doživljajo orgazem ob misli, da se podira še zadnja komunistična država na svetu. :) Pa še glede dolgov. Iz Jugoslavije podedovanih dolgov imamo dosti manj kot pa tistih, ki smo si jih pridelali v samostojnosti. Naša zadolženost leta 1991 je bila neprimerljivo nižja napram tej, ki jo imamo danes. Se pravi, država kredite jemlje še zdaj in v očitno dosti večjem obsegu. Edina razlika med krediti, ki so jih naši očetje in dedi jemali je v tem, da je tudi raja kaj imela od tistih kreditov, danes pa si bajte, pardon, vile in gradove z visokimi zidovi zidajo le še naši vrli kapitalisti, naj menedžerji, bankirji s pogodbo o odpravnini v višini 1 milijon evrov in njim podobni. Če sem koga pozabil, se opravičujem vsem neomenjenim. Naši desničarji in novopečeni liberalci politične sredine pa še vedno ponavljajo po 25 letih, kako je kriva rajnka Jugoslavija za bedo danes. Bo minilo 100 let in bodo še vedno krivi leni Črnogorci, Bosanci in Srbi, da smo zanje morali jemati kredite? Žal, Putin je dobil propadlo državo v roke leta 2000, pa si poglejte, kako je uredil zadolženost države, dvignil standard ljudem in še ob tem mu meče Zahod polena pod noge od leta 2014. Skratka, navajam ga kot primer, ko vidite, kaj vse se da postoriti v vsega 18 letih. Mi smo jih zapravili 27 in še več jih bomo. Žal. Zdaj pa me prosim popravite kapitalisti, če sem se kje zmotil ali zlagal.
el CARTEL
# 22.07.2018 ob 17:10

G.Bruno
# 22.07.2018 ob 12:29
Prijavi neprimerno vsebino
Alchemist
Še sedaj bi dobro funkcioniral, če nebi bilo treba kreditov vračat.


vsaka ex yu država je bolj zadolžena kot skupna jugoslavija pred razpadom.
toliko o tem.
masterjoze
# 22.07.2018 ob 15:00
Tukaj se jasno vidi nakazan prehod - iz kolektivistične avtoritarne države (komunistične) - v individualistično in neoliberalno (kapitalistično) avtoritarno državo.
Kdor misli, da bo nastopila svoboda za ljudi se moti. Voditelji vedo, da so jim počasi šteti dnevi, komunizem se je izrodil in denarja ni. Kapitalizem je enostavno bistveno profitabilnejši - tudi za vladajoči sloj.
Radi pa bi bili še naprej na oblasti, čim dlje, če se da, če ne drugega vsaj kot vodilni finančni lobi v neki kvazi-demokraciji. Zato bodo na ta način "prekonvertirali" državo in družbo(!) v liberalno kapitalistično, hkrati pa preprečili, da bi se dvignil pravi upor ali lustracija proti vladajoči kliki.
lingam
# 28.07.2018 ob 01:06
BepaJoseph 22.07.2018 ob 15:30
"Korak po korak bodo prodajali državno premoženje, da bodo lahko še naprej furali komunizem in da bodo lahko isti ostali še naprej na oblasti. Ko bo premoženja zmanjkalo, bodo izvedli revolucijo, vse skupaj nacionalizirali in cikel se bo pričel znova...večina državljanov, pa bo še naprej lizala sladoled skozi šipo..."

Mar bi šli, bedaki, po bližnjici direktno v kapitalizem ali še bolje neoliberalizem in bi vse ostalo njim, oz. Kubancem!
vrtojb56
# 23.07.2018 ob 11:44
Istospolne poroke so res napredek za kubo.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 11:26
graditev socializma namesto komunizma
To je tisti kvazi socializem, kjer pustiš toliko kapitalizma, da proizvede dovolj bogastva, da lahko furaš socializem.
Simon_Marini
# 27.07.2018 ob 07:31
Spet neko nabijanje s kapitalizmom. Kapitalizem ni nič kriv, če se ga zlorablja, tako kot ne socializem in ne komunizem. Vsi sistemi potrebujejo denar, še največ socializem, za to pa potrebuješ razumevanje kapitala in znati z njim upravljati. Če so omogočene sistemske kraje, to s kapitalizmom nima zveze, ampak z državo, ki tega ne obvlada.
BAD
# 22.07.2018 ob 17:18
Bravo spet bo 50 % zadovoljnih.
zeus-zengg
# 22.07.2018 ob 15:54
BapaJoseph
bodo izvedli revolucijo, vse skupaj nacionalizirali in cikel se bo pričel znova...večina državljanov, pa bo še naprej lizala sladoled skozi šipo...
-----------
pa saj to ti počneš - sevada v fanatični preepričanosti , da brez ,,sladoleda mi živeti ni ,, ....
BepaJoseph
# 22.07.2018 ob 15:30
Korak po korak bodo prodajali državno premoženje, da bodo lahko še naprej furali komunizem in da bodo lahko isti ostali še naprej na oblasti. Ko bo premoženja zmanjkalo, bodo izvedli revolucijo, vse skupaj nacionalizirali in cikel se bo pričel znova...večina državljanov, pa bo še naprej lizala sladoled skozi šipo...
copcop
# 23.07.2018 ob 11:08
Zasebna lastnina?! Ojoj, še zadnje upanje in svetel zgled slovenske Levice je umrlo. No, upajmo da bo naši Levici v vladi vendarle uspelo, kar kubanski ne uspeva. Državna lastnina za vse!
windstorm
# 22.07.2018 ob 15:55
Kuba je predstavila osnutek nove ustave, v katerem je več novosti – graditev socializma namesto komunizma, poroke istospolnih parov in dovoljenje zasebne lastnine.

Lenin je rekel, da je cilj socializma komunizem. Isto s*****, drugo pakovanje. Res napredek, ja.
zeus-zengg
# 22.07.2018 ob 15:09
masterjoze
Pričakujmo kitajski scenarij. Kubanski "komunistični" fevdalci so ugotovili, da se v neoliberalizmu vendarle lažje krade in je bolj profitabilen celo za njih.
---------
življenje bo pač veliko ,,boljše,, ko bodo stari hropci ki so pozabili kaj je to prava revolucija in pričeli razmišljati na istospolnostni in branjevski način torej kako bi se priljubili kapitalu pričeli razprodajati Kubo . Vsa tragedija je v tem da Casto nima več naslednika ...
masterjoze
# 22.07.2018 ob 14:50
Pričakujmo kitajski scenarij. Kubanski "komunistični" fevdalci so ugotovili, da se v neoliberalizmu vendarle lažje krade in je bolj profitabilen celo za njih.
Da bi isti krog ljudi še naprej lahko ostal na oblasti bodo zavirali reakcijo (ki bi bila verjetno nacionalistična in konservativna) na ta način, da bodo propagirali zahodno liberalno propagando - lgbtq, multikulturo in podobne neumnosti
zeus-zengg
# 22.07.2018 ob 14:51
Kuba bo z novo ustavo dovolila zasebno lastnino in istospolne poroke-
----
se je pač začel razkroj komunistične države , ki bi vedno morali biti tudi socialistična . Jasno je da zasebne kmetije in obrti morajo obstajati v vsakem ekonomskem sistemu , po drugi strani pa je tudi jasno , da so poroke nekaj kar po naravnem načelu združuje moškega in žensko za namen naravne reprodukcije . Vse ostalo ( ljubezen , sočutje ipd. je le apologija spolnega hedonizma , noebvladovanja samega sebe , liberalnega poskusa obvladovanja množic in podobno )
Alchemist
# 22.07.2018 ob 12:04
Gre v smer mehčanja komunizma, kar v bistvu sploh ni slabo, če se bo seveda ustavilo pri tem kar je napovedano. Socializem kot smo ga imeli v Jugoslaviji, se je izkazal kot daleč najboljši model. Še sedaj bi dobro funkcioniral, če nas ne bi IMF potopil s krediti.
Kazalo