Francoski predsednik in kanadski premier sta se pripravljena zoperstaviti politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Francoski predsednik in kanadski premier sta se pripravljena zoperstaviti politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Justin Trudeau in Emmanuel Macron
Macrona je po prihodu v Ottawo Trudeau prisrčno pozdravil. Foto: Reuters
Brigitte Macron in Sophie Gregoire-Trudeau
Snidenja sta se razveselili tudi prvi dami, Brigitte Macron (levo) in Sophie Gregoire-Trudeau. Foto: Reuters

Macron je dan pred vrhom skupine sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) voditelje drugih držav pozval, naj se ne bojijo sprejeti dogovora brez ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

"G7 je priložnost za srečanje ter iskrene in odprte pogovore med narodi, ki so bili dolgo zavezniki in prijatelji," je povedal Macron in dodal, da bodo na vrhu govorili tudi o temah, glede katerih Trump ni usklajen z drugimi voditelji, kot so iranski jedrski sporazum, podnebje in trgovina.

Trudeau je upravičevanje ameriških carin z zaščito nacionalne varnosti označil za smešno. "Smešno je, da nekdo reče, da lahko Kanada, Francija in Evropejci predstavljajo grožnjo ameriški nacionalni varnosti, saj smo najboljši zavezniki, kakršnih ZDA še niso imele," je dejal kanadski premier.

Trump je namreč carine na jeklo in aluminij, ki jih je za EU, Kanado in Mehiko uvedel pretekli teden, utemeljil z varovanjem nacionalne varnosti.

Macron in Trudeau sta s Trumpom razvila tesen odnos. Vendar sta, predvsem ob ameriških carinah na uvoz jekla in aluminija iz EU-ja, Kanade, Mehike in Japonske, poudarila, da se ameriškega predsednika ne bojita. "Mi Evropejci in Japonci se nismo pripravljeni odpovedati vsemu za podpis (ameriškega predsednika, op.)," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal francoski predsednik.

Trg preostalih članic večji od ameriškega
Oba voditelja sta poudarila, da bodo carine škodovale tudi ameriškemu gospodarstvu in delavcem. Kanada in Francija želita ZDA ohraniti v "koncertu narodov", vendar pa sta pripravljeni nadaljevati tudi brez Washingtona, je posvaril Macron. "Trg drugih šestih članic G7 je večji od ameriškega," je dejal.

Macron in Trudeau, ki sta se srečala v kanadskem parlamentu v Ottawi, se bosta Trumpu in voditeljem Nemčije, Velike Britanije, Japonske in Italije pridružila na vrhu G7, ki bo v petek in soboto v kraju La Malbaie v provinci Quebec. Vrha se bo prvič udeležil novi italijanski premier Giuseppe Conte.

Trump se prihajajočega vrha niti najmanj ne veseli. Washington Post poroča, da je v zadnjih dneh svojim sodelavcem v Beli hiši godrnjal, zakaj mora iti na vrh G7 sredi priprav na pomembnejši vrh, ki ga bo imel prihodnji teden v Singapurju s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

Trump je zaradi spora, ki ga je zanetil s svojimi carinami, zadnje dni skušal v Kanado poslati podpredsednika Mika Pencea, vendar naj bi se na koncu dal prepričati, da je pomembno, da se sam postavi po robu kritikom.

V telefonskem pogovoru s Trudeaujem naj bi Trump po poročanju ameriških medijev Kanadčane obsodil požiga Bele hiše leta 1814, v času britansko-ameriške vojne (War of 1812), čeprav takrat Kanada še ni obstajala, njeno današnje območje je bilo pod britansko upravo.

Trudeau naj bi Trumpa vprašal, kako lahko carine upravičuje z nacionalno varnostjo, na kar mu je odgovoril z "Niste prav vi požgali Bele hiše?". Tuji mediji se medtem sprašujejo, ali je šlo morebiti za šalo.

Vojno sprožili trgovinski spori
Vojna med britanskimi in ameriškimi silami je izbruhnila med drugim tudi zaradi britanskih trgovinskih omejitev nad ZDA. Britanski vojaki so napadli in zažgali več javnih zgradb, med drugim sedež kongresa in predsedniško rezidenco.