Ameriška prva dama se je do zdaj le redko odzvala na družbene dogodke. Ločitev skoraj 2.000 otrok od staršev je bil zadosten razlog, da je dvignila svoj glas, ali bo upoštevan, pa je drugo. Foto: Reuters
Ameriška prva dama se je do zdaj le redko odzvala na družbene dogodke. Ločitev skoraj 2.000 otrok od staršev je bil zadosten razlog, da je dvignila svoj glas, ali bo upoštevan, pa je drugo. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump želi vpeljati politiko ničelne tolerance do nezakonitih prestopov meje. Foto: Reuters
V ZDA potekajo številni protesti proti trenutni priseljenski politiki administracije predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Od sredine aprila je Trumpova administracija od njihovih družin ločila več kot 2000 otrok priseljencev. Foto: Reuters
Melania Trump kritična do ločevanja otrok migrantov od staršev

To je eden izmed redkih javnih odzivov Melanie Trump, ki je tako republikance kot demokrate pozvala, naj se čim prej uskladijo in sprejmejo novo migracijsko reformo. Njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham je javnosti sporočila, da prva dama "sovraži gledati ločevanje otrok od staršev", kar je sicer posledica politike administracije njenega moža ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Moramo biti država, ki sledi zakonom, hkrati pa moramo biti država, ki ji je vladano s srcem," je dejala Melania in še, "gospa Trump ... upa, da bosta nasprotni strani končno stopili skupaj in sprejeli dobro migracijsko reformo."

Zanimivo, ravno v času Trumpovega množičnega kršenja pravic pa je njegova hči Ivanka Trump na Twitterju objavila fotografijo sebe in svojega triletnega sina Theodorja (objavljen spodaj). Trump je pod fotografijo napisal "Moj<3! #Nedeljska Jutra.", kar je na Twitterju sprožilo plaz zgražanj. Uporabnica @librit je Ivanki zapisala: "Tudi jaz sem mati triletnika. Zdaj pa si predstavljaj, da ti tvoje dragoceno bitjece odvzamejo možje v uniformah in ga ne boš nikoli več videla. To se namreč dogaja zahvaljujoč tvojemu očetu. NAREDI KAJ."

Izgubljenih dva tisoč otrok
Pretekle dni, ne le ZDA, ampak kar ves svet, pretresa podoba izgubljenih otrok, ki so jih na meji med ZDA in Mehiko pri nezakonitem prestopu meje ameriške oblasti ločile od njihovih staršev. Takšnih otrok je že skoraj dva tisoč, na meji so brez skrbnikov, izgubljeni, prepuščeni sami sebe. Pa ne le to, zdaj jih nameščajo v posebne domove za prestopnike, v Teksasu pa so jih namestili celo v posebne kletke v skladišču, poroča Guardian.

Takšne informacije ameriških novinarjev, ki so jih pazniki spustili v nastanitvene komplekse, Trumpova ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Neilsen zanika, hitro jih je označila za "lažne". Po "napadu" novinarjev nanjo na tiskovni konferenci pa se je na Twitterju odzvala z besedami: "Svojo dolžnost, da zaščitimo mladoletne pred nadlegovanji, zlorabami tolp, kriminalom in organiziranimi skupinami, jemljemo zelo resno. Nadaljujemo politiko prejšnje administracije, otroka pa ločimo od staršev le v primeru, če je otrok v nevarnosti, če nima skrbnika ali je odrasla oseba 'kršila' zakon."

"Ničelna stopnja" tolerance do nelegalnih prestopov meje
Glede na novo zakonodajo, ki jo je ameriški generalni državni tožilec Jeff Sessions napovedal 6. aprila letos, ZDA izvajajo "ničelno toleranco" do nezakonitih prehodov meje. Po novem je vsak ilegalni prestop meje obravnavan kot kaznivo dejanje, kar pomeni, da takšno osebo zaprejo, otroke, ki so mladoletni, pa pustijo. Glede na prejšnji zakon, so nelegalne prestope meje obravnavali po civilnem postopku, kar pomeni, da so nazaj v Mehiko vrnili celotno družino.

Trump s prstom kaže na demokrate
Donald Trump je za nastali položaj obtožil demokrate, ki ne želijo podpreti zakonodaje "ničelne tolerance". "Demokrati lahko preprečijo nasilno ločevanje družin na meji, in sicer tako, da začnejo pri predlagani zakonodaji sodelovati z republikanci. Zato pa je tako nujno, da bo novembra izvoljenih še več republikancev ...," je dejal Trump. Novembra bodo imeli v ZDA delne kongresne volitve, tudi v zvezni kongres, kjer lahko v primeru demokratskega prevzema večine pride do velike spremembe v odnosu med republikanskim predsednikom Donaldom Trumpom in morebitno demokratsko večino v kongresu.

Nesoglasje glede priseljenske reforme v kongresu
Republikanci v predstavniškem domu kongresa so pripravili dva predloga zakona o imigracijski reformi. Oba predloga rešujeta vprašanje nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA mladoletni s starši. Nekdanji predsednik ZDA demokrat Barack Obama je priseljence pred osmimi leti zaščitil pred izgonom, Trump pa jim je zaščito odvzel, vendar so jih pred izgonom zaščitila sodišča. To so ljudje, ki druge domovine, kot so ZDA, ne poznajo. Večina jih je šolanih z družinami in službami.

Skrajno desni predlog republikanca iz Virginije Boba Goodlatta je za Trumpa sprejemljivejši, čeprav se ne razlikuje veliko od tako imenovanega kompromisnega predloga s podporo predsednika predstavniškega doma kongresa Paula Ryana, ki ga demokrati ne podpirajo. Ryan bi tem ljudem omogočil pot do državljanstva, Goodlatte pa bi jim dal začasen status, ki bi ga morali obnoviti na vsake tri leta. Oba predloga po Trumpovem receptu spreminjata sistem priseljevanja tako, da prednosti ne bi imeli več družinski člani, ampak tisti, ki lahko zagotovijo neko dodano vrednost ameriški družbi.

Oba predloga tudi krepita finančna sredstva za varovanje meja in nadaljevanje gradnje Trumpovega zidu na meji z Mehiko. Goodlattov malce bolj kot Ryanov, demokrati pa nasprotujejo obema, ker oba predvidevata zapiranje mladoletnih otrok skupaj s starši v iste zapore, taborišča oziroma kamor jih bodo pač dali. Trump ob tem še naprej trdi, da so za odvzemanje otrok azilantom na meji odgovorni demokrati. Demokrati oba predloga označujejo za kodifikacijo Trumpove okrutnosti do priseljencev, zato bodo kateri koli predlog, ki bo uspel in prišel v senat, tam zadrževali.

Melania Trump kritična do ločevanja otrok migrantov od staršev