Cohen se je s priznanjem izognil možnosti večdesetletne zaporne kazni. Foto: Reuters
Cohen se je s priznanjem izognil možnosti večdesetletne zaporne kazni. Foto: Reuters
Paul Manafort
Manafort je bil nekaj časa ključen človek v Trumpovi kampanji. Foto: Reuters
Donald Trump
Predsednik Trump ni komentiral Cohenovega priznanja krivde, v katerem je posredno omenjen tudi sam, Manafortovo krivdo pa je označil za "zelo žalostno". Foto: Reuters
Obsodbe sodelavcev hud udarec za Trumpa
Sodišče obsodilo Trumpova tesna sodelavca
Trumpova tesna sodelavca kriva

51-letni Cohen je na zveznem sodišču v Manhattnu priznal, da je namenoma zakrivil tako nezakonito korporativno donacijo kampanji kot preveliko donacijo kampanji, poroča Reuters.

Kot je dejal, je plačila organiziral "predvsem z namenom vplivanja na volitve", in to po navodilih kandidata za politični položaj na zvezni ravni, pri čemer kandidata ni izrecno imenoval, šlo pa naj bi za Trumpa. Izrecno ni pojasnil plačil, a najverjetneje gre za plačila pornografski igralki Stormy Daniels in playboyevi zajčici Karen McDougal, ki sta prejeli 130.000 oziroma 150.000 dolarjev v zameno za njuno tišino. Obe trdita, da sta imeli razmerje s Trumpom.

Ob tem je Cohen v okviru dogovora s tožilci priznal krivdo tudi v primeru petih obtožb davčne utaje in ene obtožbe podajanja lažnivih izjav finančni instituciji.

Trump ni odgovarjal na vprašanja o Cohenu, ko je v torek zvečer prišel na shod svojih podpornikov v Zahodni Virginiji. Tudi Bela hiša ni želela komentirati dogajanja.

Cohenu je po obtožnici grozilo 65 let v zaporu, po dogovoru s tožilci pa se mu obeta precej nižja kazen do petih let in treh mesecev v zaporu. Kazen mu bo dosojena 12. decembra, po plačilu varščine v višini pol milijona dolarjev pa je bil izpuščen na prostost.

Dogovor s tožilstvom ne pomeni nujno, da Cohen sodeluje v preiskavi zoper predsednika. Lahko pomeni tudi zgolj to, da se je s priznanjem krivde želel izogniti dolgemu sojenju.

Odvetnik: Cohen pripravljen razkriti vse
Cohenov osebni odvetnik Lanny Davis je v pogovoru za televizijo MSNBC v torek pozno zvečer dejal, da je njegov klient zavezan temu, da pove resnico, ki "grozi ameriškemu predsedniku".

"Pripravljen je povedati posebnemu tožilcu vse, kar ve, ne samo o očitni možnosti zarotništva in korupcije ameriškega demokratičnega sistema na volitvah 2016, ampak tudi kar ve o kibernetskem kriminalu ter ali je Trump vedel za to in celo podpiral," je dodal.

Zvezni preiskovalci v New Yorku so začeli Cohena preiskovati na pobudo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, ki preiskuje domnevno rusko vpletanje v ameriške predsedniške volitve in dogovarjanje s Trumpovo kampanjo.

Predsednik je v odzivu na Twitterju Cohena obtožil, da si je za razliko od Manaforta "izmislil zgodbice, da bi dobil dogovor" s tožilstvom. "Priznal je krivdo v dveh točkah kršitev zakonodaje o financiranju kampanje, ki nista kaznivo dejanje," je poudaril. "Če kdo želi dobrega odvetnika, močno odsvetujem Michaela Cohena," je še zapisal.

Kriv tudi Manafort
Medtem je Trump doživel še en sodni udarec. Sodišče v Alexandrii je namreč v torek odločilo, da je nekdanji vodja njegove kampanje Paul Manafort kriv davčnih utaj in bančnih poneverb.

Porota je po štirih dneh odločanja odločila, da je kriv v osmih točkah obtožnice, medtem ko glede desetih točk porotniki niso mogli sprejeti odločitve, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V petih točkah je sodišče odločilo, da je kriv izogibanja plačila davkov, v eni točki, ker ni prijavil bančnih računov v tujini, v dveh točkah pa zaradi bančnih poneverb pri pridobivanju posojil. 69-letni Manafort je denar na račune v tujini dobival od nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Ko je bil ta odstavljen in so se nakazila ustavila, pa je s prevarami pridobival velika posojila v ZDA.

Grozi mu večdesetletna zaporna kazen. Manafortov odvetnik Kevin Downing je že izrazil razočaranje zaradi izida sojenja, ki pa ga je vseeno označil za pošteno. Na vprašanja novinarjev, ali se namerava pritožiti, ni odgovoril. Na tožilstvu pa se še odločajo, ali bodo poskušali z vnovičnim sojenjem glede desetih točk obtožnice, v katerih porota ni bila sklepčna. Gre za dodatne obtožbe glede prijave bančnih računov v tujini in bančnih poneverb.

Trump sojenje označil za sramoto
Na Manafortovo obsodbo se je Trump že odzval, dejal je, da je "zelo žalosten" zaradi obsodbe. Manaforta je označil za "dobrega človeka". Obenem je poudaril, da zadeva ni povezana z obtožbami o zarotništvu z Rusijo glede vpletanja v predsedniške volitve, sojenje v Alexandrii pa je označil za sramoto.

Obsodbe sodelavcev hud udarec za Trumpa
Sodišče obsodilo Trumpova tesna sodelavca
Trumpova tesna sodelavca kriva